Diplomáciai botrányt okoztak a beszorult brit barlangászok

Búvároknak kellett kimenteniük hat brit barlangászt egy mexikói barlangból, miután egy áradás elzárta a kivezető utat. A jól felkészült csapat mentését hatalmas médiaérdeklődés kísérte, ami a mexikói kormányzat kíváncsiságát is felkeltette. Az ügy végül diplomáciai bonyodalommá dagadt, mivel a barlangászok között brit hivatásos katonák is voltak. Mexikó szerint az országba turistaként belépett társaság többet tett, mint turistáskodott, Nagy-Britannia viszont elutasítja a vádat, hogy katonai gyakorlat lett volna az expedíció.

A királyi tengerészet búvárainak kellett kimenteniük hat beszorult brit barlangászt egy barlangból a kelet-mexikói Cuetzalan közelében. A barlangászok - akik közül négyen a brit haditengerészetnél szolgálnak - a heves esőzések okozta hirtelen jött áradás miatt ragadtak benn egy hétre az összesen 100 négyzetkilométeres alapterületen fekvő föld alatti labirintusban. A barlang egy szakaszán ugyanis víz alatti folyó folyik, és az esőzések miatt megemelkedett vízszint elzárta a kifelé vezető utat. A bennrekedt férfiaknál szerencsére volt élelem, megfelelő felszerelés és még kommunikációs berendezések is, így viszonylag jó állapotban hagyhatták el a járatokat, a búvárok segítségével a víz alatt.

Egyikük, kiérve a barlangból és látva a hatalmas médiaérdeklődést, közölte, egyáltalán nem voltak veszélyben, és ő inkább megvárta volna, amíg levonul az ár. Mint a barlangászok közölték, számítottak az áradásra, ezért úgy készültek, hogy esetleg hosszabb időt kell a barlangban tölteniük. Az egyetlen szerencsétlen dolognak azt tartották, hogy az ügy túl nagy visszhangot kapott a médiában.

Diplomáciai bonyodalom

Csakhogy nem egyedül a média kíváncsiságát keltette fel a brit barlangászok esete. A mexikói kormányzat is élénken érdeklődik az ügy iránt. A társaságot a mexikói bevándorlási hatóságok őrizetbe vették. A mexikói belügyminiszter-helyettes szerint ugyanis a csapat, noha turistaként legálisan tartózkodott az országban, a jelek szerint tevékenységük nem volt összegyeztethető a turistasággal - jelentette a BBC News.

Maga Vincente Fox mexikói elnök is megszólalt az ügyben, aki szerint a társaság - összesen 13 fő - turistavízummal utazott be Mexikóba, és nem jelezték a mexikói kormányzatnak, hogy közülük többen hivatásos katonák, és barlangászexpedícióra készülnek. Az elnök felkérte külügyminiszterét, hogy jegyzékben tiltakozzon az eset miatt a brit kormánynál, és magyarázatot kérjen arról, mi folyik itt.

A brit védelmi minisztérium szóvivője tagadta, hogy a felfedezőknek nem volt felhatalmazásuk belépni Mexikóba vagy a barlangokba. Szerinte az emberek hivatásos engedély birtokában keltek útra, és tevékenységük csupán sportolás volt, nem pedig nem katonai jellegű, ahogy azt a mexikói tisztviselők sejtetni igyekeztek. A csapat vezetője szerint céljuk az volt, hogy feltérképezzék a világ egyik leghosszabbjának gondolt barlangrendszert a brit Királyi Földrajzi Társaság megbízásából - írja a CNN.