A bagdadi nemzeti múzeum kifosztása után egy évvel 15 ezer műkincs még mindig hiányzik a leltárból. Az eltűnt műtárgyak száma növekedhet is, mert az összeszámlálás még nem fejeződött be - mondta Doni George múzeumigazgató szombaton a Petra jordániai hírügynökségnek.

A veszteség nagyobb is lehetett volna, ha a legértékesebb műremekek közvetlenül a háború kitörése előtt nem kerültek volna biztonságos rejtekhelyekre. Különböző módszerekkel 4000 műkincset lehetett helyreállítani - közölte George.

Az igazgató úgy tudja, hogy az eltűnt műalkotások közül mintegy 1000 az Egyesült Államokban, 500 Franciaországban, 250 Svájcban, 100 pedig Olaszországban bukkant fel. Az alkalmat megragadva köszönetet mondott a jordániai és a szíriai hatóságoknak a csempészbandák lefüleléséhez nyújtott támogatásukért. Hozzátette, hogy Irántól, Törökországtól, Szaúd-Arábiától és Kuvaittól hasonló segítséget kértek.

Az amerikai csapatok 2003. április 12-én történt bevonulása után a bagdadi nemzeti múzeum egyes részeit kifosztották. A tolvajok felbecsülhetetlen értékű kiállítási tárgyakat loptak el.