Négy marokkói és egy szíriai állampolgár kihallgatása kezdődött meg hétfőn a madridi törvényszéken a múlt heti vonatrobbantások kapcsán, egy hatodik személyt a rendőrség hallgatott ki - közölték igazságügyi források Madridban.

A legmagasabb spanyol nemzeti büntető törvényszék bírái délután gyorsított eljárás keretében kezdték meg a gyanúsítottak kihallgatását. Két marokkóit a közép-spanyolországi Toledóban, egy ugyancsak marokkói testvérpárt, valamint a szíriai gyanúsítottat Madrid térségében fogtak el a múlt héten. A kihallgatás a késő délutáni órákban kezdődött és várhatóan az éjszakai órákig is eltarthat. Egy hatodik gyanúsított kilétét még nem fedték fel a hatóság, őt eddig csak a rendőrség hallgatta ki, s rendőrségi források szerint a szíriai a támadások egyik értelmi szerzője volt.

A hatóságok eddig tizennyolc gyanúsítottat fogtak el a 190 halálos áldozatot követelő március 11-i madridi vonatmerényletekkel összefüggésben, akiknek többsége marokkói állampolgár. Közben Rabatban a marokkói hatóságok is őrizetben vettek több személyt, akiknek spanyolországi kapcsolatait vizsgálják a robbantásokkal kapcsolatban.