Az izraeli miniszterelnök egyelőre visszautasította a lemondását követelők felszólításait, jóllehet egyre erősödnek az ellene felhozott vesztegetési vádak. Vasárnap már ismertették a vádirattervezetet is egyik korrupciós ügyében. Arról, hogy hivatalosan is vádat emelnek-e ellene, egy hónapon belül döntenek. A vádakat feltehetően még jobban alátámaszthatják azok a dokumentumok, amelyek átadására, hosszas huzavona után, végül az izraeli legfelsőbb bíróság szólította fel Saron fiát, aki szintén érintett az egyik vesztegetésben.

Az izraeli legfelsőbb bíróság hétfőn úgy döntött, hogy azon dokumentumok átadására szólítja fel Gilad Saront, az izraeli kormányfő fiát, amelyek perdöntőek lehetnek azokban a vesztegetési ügyekben, amelyeknek gyanúsítottjai között maga Ariel Saron is szerepel. Gilad Saronnak eddig - az alsóbb szintű bíróságokhoz benyújtott különböző fellebbezéseivel - sikerült megakadályoznia, hogy a rendőrség hozzájusson a kérdéses iratokhoz és videofelvételekhez. A bírósági döntéssel most várhatóan új lendületet vehet az iratok körüli huzavona miatt, lassan nyolc hónapja csak nehezen haladó nyomozás. A jelenleg külföldön tartózkodó ifjabb Saron, ügyvédje szerint, eleget tesz a határozatnak.

A vasárnap Edna Arbel izraeli államügyész által nyilvánosságra hozott Ariel Saron elleni vádirattervezetben korrupcióval, csalással és kötelességszegéssel vádolják az izraeli miniszterelnököt. A dokumentum szerint - amelyet az úgynevezett görög sziget-ügyben készítettek - Saron fia közvetítésével fogadott el kenőpénzt David Appel ingatlanbefektetőtől a '90-es évek végén. A vádirattervezet, a Haaretz című izraeli napilap szerint, azon a beszélgetésen alapul, amelyet Appel és az akkor külügyminiszterkén tevékenykedő Saron folytatott egymással. Ebben egyebek mellett Saron kijelentette, hogy "A sziget a kezünkben van", míg Appel megjegyezte, hogy "Az ön fia egy csomó pénzt fog keresni".

Az egyre erősödő vádak miatt mind többen követelik a miniszterelnök lemondását. Legutóbb hétfőn szólalt fel ennek érdekében a Merec párti Joszi Sarid, aki szerint a kormányfő nem Superman, hogy egyszerre irányítsa az országot és küzdjön ártatlansága bebizonyításáért. Saron erre állítólag azt válaszolta, addig marad posztján, amíg kell.

Izraeli ellenzéki vezetők már vasárnap követelték, hogy a miniszterelnök mondjon le tisztségéről. Hasonlóan foglalt állást Jószéf Paricki, az infrastrukturális ügyek minisztere, a kormánykoalícióhoz tartozó Sinui párt tagja. Uzi Landau, a kormány Likud tömbhöz tartozó tárca nélküli minisztere is úgy vélekedett, hogy Saronnak fel kell függesztenie miniszterelnöki tisztsége gyakorlását addig, amíg eldől, hivatalosan is vádat emelnek-e ellene.