Irán felújította az urándúsítás programját - jelentette be a nukleáris kérdésekért felelős iráni alelnök. Kolem Reza Akazadeh-Hoi az iráni állami televízió adásában jelentette be, hogy az iszfaháni atomkutató intézetben megkezdődött az urándúsítási eljárás kísérleti szakasza. Iszfahánban az urándúsításhoz szükséges nyersanyagot fogják előállítani - tette hozzá.

A hivatalos bejelentés egy nappal azt követően hangzott el, hogy a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői kétheti szünet után visszatértek Iránba és azonnal felújították az ország nukleáris létesítményeinek ellenőrzését. Irán tavaly novemberben jelentette be, hogy leállítja az urándúsítási programját, amely az Egyesült Államok szerint arra szolgált, hogy Teherán atomfegyvert állítson elő.

Az iráni vezetés cáfolta ezt, s a program leállításának bejelentése mellett azt is lehetővé tette, hogy a NAÜ szakértői bejelentés nélkül vizsgálatokat tarthassanak az országban. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzó tanácsa ugyanakkor március közepén határozatban ítélte el Iránt, mondván Teherán fontos információkat tart vissza atomprogramjáról. A határozat elfogadása előtt néhány nappal Kamal Harazi iráni külügyminiszter már arról beszélt, hogy hazája felújítja az urándúsítási programot.