Omár molla, az afganisztáni tálibok szellemi vezetője még egy március közepi amerikai légitámadás során sérült meg. Orvosa szerint állapota súlyos, de stabil.

Súlyosan megsebesült Omár molla, a tálibok szellemi vezetője egy amerikai légicsapásban az Afganisztán déli részén lévő Zábul tartományban. A támadás még március közepén történt, de csak hétfőn számoltak be róla.

A tájékoztatást adó forrás idézte a tálib vezér orvosát, Dzsabbár Azízt, aki szerint Omár mollát több repesz sebesítette meg. Állapota stabil, de legalább két hónapig nem tud majd járni. Ugyanebben a légitámadásban életét vesztette a molla négy testőre, egy ötödik pedig megsebesült.

Omár molla a tálibok vezetőjeként szoros szövetségben volt Oszama bin Ladennel, a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államokat ért terrortámadások fő felelősének tartott al-Kaida terrorszervezet vezetőjével. A tálibok titokzatos vezetőjéről ellentmondó hírek és legendák keringenek. Születési helye is vitatott, és az sem biztos, hogy 1962-ben jött világra. Egy legenda szerint egy kettős lányrablás miatt szervezte azt a 16 fős csapatot 1994-ben, amelyből kinőtt a talibán. A sikeres szabadítás után százával jelentkeztek hozzá tanulók a különböző afganisztáni és pakisztáni iszlám iskolákból.