Menesztették az ENSZ biztonsági főnökét

Benyújtotta lemondását az ENSZ főtitkárának felszólítására a világszervezet biztonsági főnöke az ENSZ iraki képviselete ellen tavaly végrehajtott merénylet miatt.

Tun Myat távozására azt követően került sor, hogy a bagdadi ENSZ-képviselet ellen tavaly augusztusban végrehajtott merényletet vizsgáló bizottság jelentése hiányosságokat tárt fel és megállapította a biztonsági főnök személyes felelősségét. Felajánlotta lemondását Louise Frechette, az ENSZ főtitkárhelyettese is, de Kofi Annan ENSZ-főtitkár elutasította a lemondást.

A bagdadi épületegyüttest ért pokolgépes merényletben életét vesztette az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja, a brazil Sergio Vieira de Mello és a világszervezet alkalmazásában álló 21 munkatársa. Frechette volt az egyik felelőse a bagdadi székház biztonságának.

A terrortámadás után bírálatok özöne zúdult az illetékesekre a hiányos biztonsági óvintézkedések miatt. Annan vizsgálóbizottságot hívott életre, amely kedden terjeszti elő jelentését a világszervezetben.

Az ENSZ alkalmazottainak érdekvédelmét ellátó szakszervezet egyik vezetője ugyanakkor botrányosnak nevezte, hogy a világszervezet vezetése milyen túlzott nagyvonalúságot tanúsít a tavalyi bagdadi merénylet miatti személyes felelősség megállapításakor.