Az európai és az amerikai titkosszolgálatok is arra figyelmezették a pápát, hogy a húsvéti ünnepségeken merényletet kísérelhetnek meg ellene. A pápának golyóálló mellény viselését javasolják.

Golyóálló mellény viselését ajánlották a pápának az európai titkosszolgálatok és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) is, mivel megítélésük szerint a katolikus egyházfő terrorista merényletek célpontja lehet a húsvéti ünnepségeken.

A figyelmeztetésről a RAI, az olasz közszolgálati televízió számolt be kedden, utalva arra, hogy a március 11-i madridi robbantásos merényletek óta több óvintézkedés is történt. Például fokozottan ellenőrzik a Vatikánt és környékét, illetve más egyházi létesítményeket. A pápa biztonságának szavatolása érdekében javasolták a golyóálló mellény viselését is. Vatikáni források a RAI szerint azonban jelezték, hogy II. János Pál pápának sohasem volt ínyére az elővigyázatosságnak ez a formája.

A húsvéti nagyhét során a katolikus egyházfő számos közszereplést vállal. Kedden megerősítették, hogy a május 18-án 84. életévét betöltő Karol Wojtyla valamennyi tervezett programon részt vesz, akárcsak a korábbi években. Emellett csütörtökön is ott lesz a Szent Péter téren, az ifjúsági világnap alkalmából rendezett nagyszabású koncerten.