Egy tunéziai férfit keres a spanyol rendőrség, aki feltételezéseik szerint a madridi robbantásokat elkövető csoport vezetője volt. A rendőrök rajta kívül újabb öt marokkói ellen adtak ki elfogatóparancsot. Eközben a spanyol hatóságok azonosították a merényletek finanszírozóját, egy marokkói állampolgárt is. A madridi támadás kapcsán korábban 19 embert vett őrizetbe a spanyol rendőrség.

Hat arab férfit ellen adott ki elfogatóparancsot a madridi robbantások elkövetői után nyomozó bíró Spanyolországban. A spanyol rendőrség szerint a körözött személyek egyike, Szerhán ben-Abdelmadzsid Farket, a "Tunéziai" volt a robbantók vezetője, ő szervezte meg a vonatrobbantásokat.

A nyomozás során kiderült, hogy Farket már 2003 elején, de az is lehetséges, hogy jóval korábban dzsihádot, vagyis szent háborút hirdetett Spanyolország ellen. A rendőrök úgy tudják, hogy 2003 első féléve óta készült valamifajta erőszakos cselekedetre Spanyolország területén - írja a Reuters hírügynökség. A gyanúsítottak egyike 2000-ben részt vett egy al-Kaida-találkozón Törökországban

Angel Acebes belügyminszter kijelentette, hogy a nyomozók a Marokkói Iszlám Harcos Csoport nevű szervezetre koncentrálnak, ám a miniszter figyelmeztetett arra is, hogy teljes bizonyossággal egyelőre nem lehet kizárni, hogy más terrorszervezet is érintett lehet a kétszáz halálos áldozatot követelő madridi merényletekben - tudósít a BBC News.

Forrás: [origo]
Az újabb hat gyanúsított

A nyomozáshoz közel álló források  szerint a madridi merénylet hátterében Abd al-Karim al-Majjati marokkói terroristavezető, a "Harcos" állhat. A hatóságok szerint ő tervelte ki és finanszírozta az akciót. Majjatit összefüggésbe hozták a tavalyi casablancai és a 2002-es rijádi öngyilkos robbantásokkal is - írja az al-Dzsazíra arab hírtelevízió honlapja.

Majjati harcolt Boszniában és Afganisztánban, legutóbb Marokkóban látták, nem sokkal 2001. szeptember 11. előtt. A férfi ellen az Egyesült Államokban, Szaúd-Arábiában és Marokkóban van érvényben elfogatóparancs. A spanyol hatóságok egyelőre nem közölték hivatalosan, hogy nyomoznának Majjati után.

A spanyol hatóságok jelenleg tizenkilenc embert tartanak fogva a robbantások kapcsán. Tizennégy gyanúsított ellen már vádat is emeltek.