Ciprus április 24-én szavaz az egyesítésről

Április 24-én szavaz Ciprus két része az egyesítésről, melynek terveit - a felek egyet nem értése miatt - Kofi Annan ENSZ-főtitkár véglegesítette. Ha a szavazók elutasítják az egyesítés terveit csak Ciprus görög része csatlakozik majd az Európai Unióhoz.

Április 24-én tartanak népszavazást Ciprus újraegyesítésének végleges tervéről, amelynek szövegét szerda éjjel adta át Kofi Annan ENSZ-főtitkár az érintett feleknek. Az ENSZ főtitkára szerint a most átadott terv a lehető legjobb, amit a tárgyalások során el lehetett érni. Az ENSZ főtitkára azt követően véglegesítette az újraegyesítési tervet, hogy az arról szóló négyoldalú tárgyalások eredménytelenül zárultak. Kofi Annan közép-európai idő szerint este 10.30-ra hívta találkozóra a ciprusi görög és török közösség vezetőit.

A görög fél már korábban, a nap folyamán jelezte, hogy kevés esélyt lát a tárgyalások eredményes zárására. "A mai nap fejleményei láttán a megegyezés esélyei halványak" - közölte Teodorisz Ruszopulosz, a görög kormány szóvivője.

Törökország ugyanakkor kész aláírni az újraegyesítésére kidolgozott ENSZ-tervet. A ciprusi béketárgyalások befejezésére szabott határidő előtt alig néhány órával egy magas rangú török tisztségviselő jelentette be, hogy Ankara hajlandó aláírni a rendezési tervet. Az illetékes közölte, hogy a ciprusi törökök is készek aláírni a megállapodást.

A rendezéssel kapcsolatos előterjesztését mindkét országrészben népszavazásra bocsátják. Ha a referendumok nem járnak pozitív eredménnyel, úgy a május elsejei bővítéskor csak Ciprus görög része csatlakozik majd az Európai Unióhoz.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár hétfőn bemutatott módosított tervezetében az előző tervhez képest a sziget területének nagyobb hányadát bocsátanák a ciprusi görögök rendelkezésére, ugyanakkor kevesebb ciprusi görög visszatérését tennék lehetővé a sziget török szektorában lévő egykori otthonaikba, valamint az utóbbi évtizedekben Törökországból ide érkezett törököknek biztosítanák a végleges letelepedést.

A jelenlegi tervezet szerint a török lakta területek a sziget 29 százalékát foglalnák el. Bennfentes források szerint szerdán a ciprusi görögök egy utolsó - sikertelen - kísérletet tettek ennek az arányszámnak 25 százalékra való csökkentésére, mégpedig azzal a megoldással, hogy a sziget északkeleti nyúlványán, a Karpasz-félszigeten létesítsenek görög enklávét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK