Nem sikerült elfogni Radovan Karadzicot

Sikertelenül próbálták csütörtökre virradó éjjel elfogni a NATO katonái Radovan Karadzic boszniai szerb vezetőt Paléban. A boszniai főváros, Szarajevó közelében fekvő hegyi kisvárosban nem sokkal éjfél után kezdődött a katonai akció, amelyben a NATO vezetése alatt álló boszniai békefenntartó erők (SFOR) negyven amerikai, illetve brit katonája vett részt.

Nem sikerült elfogniuk a NATO katonáinak Radovan Karadzic boszniai szerb vezetőt Paléban. Az akcióban részt vevő első katonák két kisbusszal és egy polgári teherautóval érkeztek Pale központjába, ahol a fegyveresek körbevettek egy ortodox templomot. Ezt követően két helikopter érkezett, az egyik leszállt a templom kertjében. A katonák alaposan átkutatták a templomot, két kiegészítő épületet, valamint a paplakot.

Az akció során előbb robbanások hallatszottak, majd heves lövöldözés kezdődött. A katonák nem sokkal később két hordágyat vittek a templomkertben várakozó helikopterhez, amely ezt követően felszállt és elrepült a helyszínről.

A SFOR egyik szóvivője megerősítette, hogy a katonák a háborús bűnök vádjával körözött Radovan Karadzic boszniai szerb vezetőt keresték, de nem jártak sikerrel.

Karadzic ellen a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék 1995-ben emelt vádat az 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején elkövetett bűncselekmények miatt. Karadzic, egykori katonai parancsnokával, Ratko Mladic tábornokkal együtt azóta a legkeresettebb személy a Balkánon. A SFOR katonái legutóbb januárban próbálták elfogni: akkor is Paléban keresték, de az akkori akció, csakúgy mint a mostani, nem járt sikerrel. Carla Del Ponte a januári akciót követően úgy nyilatkozott, hogy "hajszálon múlott" Karadzic elfogása.

KAPCSOLÓDÓ CIKK