Bombát találtak a síneken Spanyolországban

Vasúti sínekre helyezett bombát találtak Spanyolországban, a Mardid és Sevilla közti vonalon. A vasútközlekedést leállították. Egyelőre nem tudni, hogy van-e összefüggés a most megtalált robbanószerkezet és a március 11-i, csaknem kétszáz halálos áldozatot követelő madridi vonatrobbantás bombái között.

Vasúti sínekre helyezett bombát találtak Spanyolországban Mocejonnál, Toledo közelében a nagy sebességű vonatok pályáján - jelentette be Angel Acebes spanyol belügyminiszter. A spanyol vasúttársaság leállította a közlekedést a Madrid-Sevilla vonalon, körülbelül tíz vonat nem indulhatott el a bombariadó miatt - írja a BBC News. Az érintett vonalon utazókat autóbuszokra szállították át a spanyol hatóságok.

 

A robbanószerkezetet egy vasúti alkalmazott találta meg, akinek feltűnt egy, a síneken hagyott gyanús csomag. A robbaószerkezet 10-12 kiló dinamitból és egy detonátorból állt. A detonátort 120 méter hosszú vezeték kötötte össze a robbanóanyaggal. A spanyol hatóságok szerint a bomba szerkezete alapján egy ismert terrorszervezethez sem köthető.

 

A március 11-i, madridi robbantássorozat óta, amely kétszáz ember halálát okozta, Spanyolországban rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. A húsvéti ünnepek közeledtével azonban spanyol családok milliói keltek útra, az utak és a vasutak rendkívül zsúfoltak. A hatóságok attól tartanak, hogy a húsvét előtti megnövekedett forgalom miatt a vasút ismét a terroristák célpontjává válhat.

 

A madridi robbnatásokkal a spanyol hatóságok egy marokkói iszlám szélsőséges  csoportot gyanúsítanak, amely tagja Oszama bin Laden al-Kaida terrorhálózatának. A hatóságok eddig 19 embert vettek őrizetbe, és csütörtökön újabb hat gyanúsított - öt marokkói és egy tunéziai állampolgár ellen - adtak ki elfogatóparancsot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK