Ugyanolyan robbanóanyagot használtak a Madrid-Sevilla vasútvonalon pénteken megtalált pokolgép elkészítéséhez, mint a március 11-i merényletekben használt bombákhoz. A hatóságok szerint azonban ez még nem bizonyítja, hogy ugyanazok helyezték volna el őket. Az utóbb megtalált bomba csak azért nem robbant fel, mert nem volt érzékelője.

Megegyezik a március 11-i madridi robbantásokhoz használt és a pénteken a Madrid-Sevilla gyorsvasút pályája mentén talált pokolgépek robbanóanyaga. Ezt Angel Acebes spanyol belügyminiszter jelentette be, aki szerint a pénteken megtalált pokolgépben ugyancsak Goma 2 Eco típusú spanyol gyártású dinamit volt. A belügyminiszter azonban figyelmeztetett, hogy még korai lenne bármilyen következtetés levonni arra, hogy ki helyezhette el a bombát. Azt eddig még nem tudták megállapítani, hogy a detonátorok is megegyeznek-e, csak az derült ki, hogy mindkét esetben a bányászatban eléterjedt detonátorokról van szó.

A fel nem robbant pokolgépet Madridtól 60 kilométerre délre találták meg. A szakértők szerint 10-12 kilogrammnyi robbanószert tartalmazó pokolgéphez egy 135 méteres vezetékkel kapcsolódott a detonátor. A bomba azért nem lépett működésbe, mert nem volt érzékelője. Elhelyezőit feltehetően megzavarták, és már nem volt idejük felszerelni az érzékelőt, amely működébe hozta volna a pokolgépet.

A pénteki riadalom óta a hadsereg helikopterei és járművei járőröznek a gyorsvasút vonala mentén. A vasúti pályát azt követően nyitották újra meg, hogy teljes hosszában átvizsgálták.

Pénteken már a tizenötödik személy ellen emeltek vádat a március 11-i terrorcselekményben való részvételért, miközben négy embert - két szírt, egy marokkóit és egy spanyolt szabadon engedtek.