Leváltotta az államfőt a litván parlament

Leváltotta a litván parlament Rolandas Paksas államfőt. Paksas ellen azért indítottak alkotmányos vádeljárást, mert a gyanú szerint litván állampolgárságot adott pénzért orosz üzletembereknek, hivatali titkot sértett, és befolyásolta egy privatizációs ügy végeredményét.

Elmozdította államfői posztjáról Rolandas Paksast a litván parlament. Az alkotmányos vádeljárás keretében kedden megtartott szavazáson a képviselők kétharmada vétkesnek találta Paksast abban, hogy egy orosz üzletembernek választási támogatásért cserébe litván állampolgárságot biztosított, hivatali titkot sértett, és befolyásolta egy privatizációs ügylet eredményét, azaz az ellene felhozott mindhárom vádpontban. A szavazatszámlálás hivatalos végeredménye egyelőre nem ismert.

A parlamenti szavazás a litván alkotmánybíróság határozatát követte, amely kimondta, hogy az elnök alkotmánysértést követett el, és a törvényhozók hat vádpontja közül háromban bűnösnek találta az államfőt. Rolandas Paksas az első európai államfő, akit alkotmányos vádeljárás keretében mozdítanak el hivatalából.

Az államfő személyét érintő botrány tavaly októberben robbant ki, amikor napvilágot látott egy jelentés Paksas feltételezett maffiakapcsolatairól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK