Újabb embert tartóztattak le a márciusi madridi merényletek miatt Spanyolországban. A férfit Toledo közelében fogták el. Közben kiderült, a merénylet magukat szombaton felrobbantó szervezői újabb nagyszabású akciót terveztek a húsvéti ünnepekre. A spanyol rendőrök összesen 17 embert tartanak fogva a 191 halálos áldozattal járó merényletek miatt.

Letartóztattak Spanyolországban egy újabb marokkói állampolgárt, aki kapcsolatban állt a márciusi madridi vonatmerényletekkel gyanúsított két, már korábban őrizetbe vett személlyel. Az újabb feltételezett terroristát kedden fogták el Toledo közelében.

Két újabb marokkói gyanúsítottat állítottak bíróság elé a március 11-i madridi bombarobbantásokkal kapcsolatban. Egyiküket kedden fogták el Illescas község közelében, másikukat pedig még pénteken vették őrizetbe a marokkói partok közelében lévő Ceuta spanyol enklávé területén - közölték igazságügyi források.  A szerdai spanyol lapok szerint a rendőrség egy másik olyan lakást keres Madrid Leganes nevű negyedében, ahol az április 3-án önmagukat egy ostromlott lakásban felrobbantó iszlám szélsőségesek cinkosai rejtőzhetnek.

Az igazságügyi orvosszakértők időközben megállapították, hogy hét terrorista halt meg a leganesi öngyilkos akció során. Közülük négyet azonosítottak, és hármuk ellen már nemzetközi körözés volt érvényben a madridi merényletek miatt. A helyszínen robbanószerkezeteket is találtak. További három marokkói állampolgár ellen adtak ki körözést, de lehetséges, hogy némelyikük a leganesi lakásban felrobbant személyek között van.

Összesen 17 gyanúsítottat tartanak őrizetben a spanyol hatóságok, közülük 15 személyt előzetes letartóztatásba helyeztek tömeggyilkosság és terrorista szervezethez való tartozás gyanújával.

A spanyol rendőrség a leganesi rajtaütés helyszínén talált bizonyítékokból arra következtet, hogy a terroristák egy további nagyszabású terrorakcióra készültek Madridban - közölték rendőrségi források. A támadást valószínűleg a húsvéti ünnepekre időzítették volna - mondta egy igazságügyi orvosszakértő. A hatóságok attól is tartanak, hogy a szombat hajnali leganesi akció és az azt követő letartóztatások dzsihádra, "szent háborúra" indíthatnak Spanyolország ellen egy vagy több más alvó terrorista sejtet.

A spanyol belügyminisztérium szerint a március 11-i terrortámadás tetteseit nemcsak Madrid környékén, hanem egész Spanyolországban keresik. Az ABC című napilap úgy tudja, hogy a leganesi lakásban 36 ezer eurót találtak több zacskóban elrejtve. A madridi személyvonatok ellen, reggeli csúcsidőben elkövetett merényletekben 191-en vesztették életüket.