Már közel száz iraki halott Fallúdzsában

Eddig összesen 91 iraki vesztette életét a Fallúdzsánál folyó összetűzésekben. A tengerészgyalogosok vasárnap óta tartják ostromzár alatt az ellenállók által megszállt iraki várost, ahol a múlt héten meggyilkoltak négy amerikai civilt. Csak kedden és szerdán 60 iraki vesztette életét a harcokban.

Az MTI szerint legalább 60, az al-Dzsazíra szerint 52 iraki vesztette életét a Fallúdzsában és környékén folyó harcokban kedd óta. A városban heves utcai összetűzések bontakoztak ki szerdán, előző éjjel pedig az amerikai légierő bombázott több épületet is. Fallúdzsát három napja zárta körbe az amerikai hadsereg körülbelül 1300 katonája, a jelentések szerint összesen 91  iraki vesztette életét az azóta folyó összetűzésekben. Az amerikaiak a múlt heti négy amerikai civil halálával és holttesteik meggyalázásával végződő lincselés elkövetőit szeretnék kézre keríteni az iraki szunnita ellenállás központjának számító városban.

Helyi kórházi források szerint a halálos áldozatok és a körülbelül 130 sebesült között 16 gyermek és nyolc nő is van. A halottak közül 26-an ugyanahhoz a családhoz tartoztak. A helyi kórházat ellepik a sebesültek. Az arab hírtelevízió helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy az amerikaiak lakónegyedeket lőnek rakétákkal, és a helyiek az arab világhoz fordultak segítségért, hogy közbelépésükre szüntessék meg a 300 ezres várost sújtó ostromzárat. Az amerikai tengerészgyalogosok állítólag már háromszor kísérelték meg, hogy átvegyék a város irányítását, de eddig mindannyiszor visszaverték őket az iraki ellenállók - jelentette az al-Dzsazíra.

A CNN szerint szerdán az iraki ellenállók heves támadást indítottak egy a város északi részén fekvő híd birtoklásáért - sikertelenül. Az ellenállók rakétavetővel meglőttek egy amerikai Abrams tankot is, megsebesítve két amerikait.

Kedden tizenkét amerikai katona halt meg és 20-an megsebesültek a nyugat-iraki Ramadiban, a támadást feltehetően Szaddám Huszein egykori pártjának a Baath pártnak a tagjai vezettek. Az állítólag alig több mint 100 fős ellenálló csapat több kormányzati épületet is elfoglalt. Ramadi, Fallúdzsával egyetemben, Irak szunnita háromszögként is emlegetett területén fekszik, amely az iraki ellenállás központjának számít.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK