Amerikai katonákkal és izraeli turistákkal akart végezni az a két török terroristacsoport, amelynek tagjait a közelmúltban tartóztatták le a török hatóságok. Az egyik csoport tagjai afganisztáni, csecsenföldi és bosznia-hercegovinai fegyveres csoportok vezetőivel álltak kapcsolatban.

Az al-Kaida nemzetközi hálózattól független török terrorista sejtek merényleteket terveztek amerikai és izraeli katonák és turisták ellen a törökországi Konya és Antalya városokban.

A Tercüman című török napilap szerdai jelentése szerint a Sait Ertul vezette terroristacsoport a török légierő Konya elővárosában lévő támaszpontját készült megtámadni. A katonai létesítmény területén minden évben amerikai és izraeli szakértők vezetésével tanfolyamon képeznek tovább harci pilótákat. A terroristák, akik a szakértőkkel szerettek volna végezni, kapcsolatot tartottak fenn afganisztáni, csecsenföldi és bosznia-hercegovinai illegális fegyveres csoportok vezetőivel is.

Az ügyben a török hatóságok őrizetbe vettek hat személyt, és nagy mennyiségben foglaltak le robbanóanyagot és fegyvert.

A török terroristák Yilmaz Kalkan irányítása alatt álló másik csoportja Antalya üdülővárosban izraeli turisták ellen készült merényletekre. Ennek az egységnek minden tagját őrizetbe vette a török rendőrség.