Katarban, a Közel-Kelet legnagyobb amerikai katonai támaszpontján tartják fogva Szaddám Huszeint - állítja az Independent című brit lap. A lap szerint az USA teljes titokban szállította el Irakból a volt elnököt, még a katari politikai vezetésnek vagy a titkosszolgálatnak sem szóltak erről. Az elűzött iraki diktátor hollétéről eddig olyan hírek terjedtek, hogy egy Tikrit környéki támaszponton őrzik.

Az Egyesült Államok teljes titoktartás közepette elszállította Szaddám Huszeint Irakból. Erről az Independent című brit lap számolt be szerdán. A lap közel-keleti tudósítója szerint az elűzött diktátort repülővel vitték egy hatalmas amerikai bázisra, az arab-öbölbeli Katarba.

A liberális brit napilap szerint Huszeint a legnagyobb közel-keleti amerikai katonai létesítmény területén tartják fogva. Tavaly decemberi elfogása után helikopterrel először egy amerikai repülőgép-hordozóra vitték, ahol hosszas kihallgatásnak vetették alá. Ezután vitték Katarba, anélkül hogy az emírség uralkodóját vagy az ország titkosszolgálatát erről értesítették volna - áll a The Independent forrásmegjelölés nélkül közölt értesülésében.

A lap szerint az amerikaiak továbbra sem mondanak semmit Szaddám Huszein hollétéről, és Irakban általános az a vélemény, hogy a volt diktátort Irakban, Tikrit közelében, egy amerikai támaszponton őrzik. A mind fejlettebb módszereket alkalmazó gerillahadviselés terjedésével azonban az amerikaiak aggódni kezdtek, hogy a felkelők esetleg megpróbálkoznak egy látványos szabadító akcióval, ezért született döntés Huszein Katarba szállításáról - írta az iraki háborút egyébként erősen ellenző liberális brit napilap.

A cikk írója szerint a nemzetközi jog és a genfi konvenció megengedi, hogy valamely megszálló hatalom az általa őrzött hadifoglyokat más országokba vigye hazájukból. Az amerikaiak ezért nyilvánították - még amerikai politikai körökben és az új iraki vezetésen belül is meglepetést keltve - szinte azonnal hadifogolynak az elfogott egykori iraki elnököt - írta a The Independent.

A lap szerint Huszein kihallgatása eddig kevés érdemi eredménnyel járt, a volt diktátor az őt faggató "FBI-CIA csoportnak" rendre a hajdani iraki kormányálláspontot ismételgeti az iraki-iráni háború, a kuvaiti invázió vagy az ENSZ-szankciók ügyében.

A brit lap forrásai szerint valószínűtlen, hogy Szaddám Huszeint - és szintén elfogott egykori miniszterelnök-helyettesét, Tarik Azizt - a novemberi amerikai elnökválasztás előtt átadnák a háborús bűnösök felelősségre vonására Irakban életre hívott törvényszéknek. Mindkét volt vezető ugyanis "kényes információkkal" bír arról, hogy az Egyesült Államok a 80-as években milyen mértékben támogatta az iraki rezsimet, és a perben, a maguk védelmében nyilván részletekkel szolgálnának "erről az egykor szoros viszonyról" - áll a cikkben.

MTI/[origo]