Párizs kiutasított egy muzulmán imámot

Egy muzulmán imám Algériába való hazatoloncolásáról döntött pénteken a francia belügyminisztérium. Abdelkader Jahja Serif politikai menedékjogi kérelmét próbálta meghosszabbítani, ám a hatóságok erőszakra és gyűlöletre való uszítás vádjával kiutasította az imámot.

Az algériai Abdelkader Jahja Serifet szerdán vették őrizetbe, amikor a Quimper városi rendőrkapitányságon politikai menedékjogi kérelmét akarta megújítani. A helyi prefektus jelentése alapján a belügyminisztérium "a helyi ifjúság körében végzett radikális iszlám térítés, vallási és nemzetiségi, erősen antiszemita felhangú, erőszakra és gyűlöletre való uszítással", valamint terrorista szervezetekhez kötődő szélsőséges nemzeti és nemzetközi iszlám mozgalmakkal való aktív kapcsolattartással vádolja az imámot.

Serif ellen már március végén kitoloncolási végzést adtak ki, de azt a rennes-i közigazgatási bíróság megsemmisítette "az imám személyes helyzetének szabálytalan felmérése" címén - közölte a főpap ügyvédje. Az ügyvéd fellebbezett az intézkedés ellen, arra hivatkozva, hogy védence tagadja az ellene felhozott vádakat, és életveszélybe kerül, ha hazatoloncolják Algériába.