Fallúdzsában tárgyalnak az iraki lázadókkal

Fallúdzsába érkezett szombaton az iraki ideiglenes kormányzótanács küldöttsége, hogy a szunnita város lázadóival a tűzszünetről tárgyaljon. Mark Kimmitt amerikai dandártábornok, az Irakot megszálló koalíció hadműveleti főnöke bejelentette, hogy az amerikai egységek készen állnak a tűzszünetre helyi idő szerint szombaton déltől, hogy lehetővé váljon a közvetítés a szembenálló felek között. Az elmúlt 24 órában tizenegy irakit, köztük egy rendőrt öltek meg és harmincöten megsebesültek Baakúba körzetében iraki fegyveres csoportok és amerikai egységek.

A bagdadi delegációban részt vesz Hakim al-Hoszni, az Iraki Iszlám Párt elnökének tanácsadója, és Gázi al-Javar, az ideiglenes kormányzótanács szunnita tagja, továbbá több bagdadi vallási elöljáró és más tekintélyes személyiségek. A koalíció szóvivője szerint a tárgyalásokon amerikaiak nem vesznek részt.

A találkozó előtt al-Hoszni az al-Dzsazíra arab hírtv-nek nyilatkozva arra szólította fel a fallúdzsai szunnita harcosokat, hogy tartsák tiszteletben az amerikaiak által felajánlott tűzszünetet és leszögezte: a küldöttség célja, hogy segítsen a harcolóknak a vérontás megállításában. Egyúttal azt is kérte a város vezetőitől, hogy adják ki a 10 nappal ezelőtti, amerikaiak elleni támadás felelőseit. Négy amerikai civilt öltek meg Fallúdzsában, majd kettejük holttestét megcsonkították és közszemlére tették ki. al-Hoszni elmondta továbbá, hogy a koalíció szerint külföldi harcosokat, köztük szaúdiakat és szíriaiakat csempésztek be Fallúdzsába a felkelők erősítésére.

Fallúdzsát hétfőn kezdték el ostromolni az amerikai tengerészgyalogosok. Bár péntek déltől az amerikaiak nem nyomultak tovább előre, szombaton is lehetett hallani a városban szórványos lövöldözéseket és robbanásokat. Egy Fallúdzsában harcoló tengerészgyalogos parancsnok szerint nem kaptak parancsot a harcok beszüntetésére, és a lázadók se adtak választ a tűzszüneti ajánlatra.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK