Két év után kommandósok szabadították ki a segélymunkást

Két év után kommandósok szabadították ki egy nemzetközi segélyszervezet munkatársát Dagesztánvan. A holland férfi csecsen menekültek segélyezésével foglalkozott, mikor 2002-ben elrabolták.

Kiszabadították fogvatartói az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet 2002 nyarán Dagesztánban elrabolt holland alkalmazottját - jelentette be vasárnap a dagesztáni belügyminisztérium. A minisztérium szóvivője szerint a holland férfit az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a dagesztáni belügyminisztérium közös kommandós egysége szabadította ki vasárnap hajnalban.

Arjan Erkelt, a svájci MSF dagesztáni csoportjának vezetőjét, aki elsősorban csecsen menekültek segélyezésével foglalkozott, 2002 augusztusában rabolta el három ismeretlen fegyveres a Csecsenfölddel szomszédos köztársaság fővárosában, Mahacskalában. Elhurcolása után az MSF leállította egész észak-kaukázusi tevékenységét.

A holland férfi legutóbb tavaly októberben adott életjelet magáról egy videokazettán. A párizsi székhelyű segélyszervezet vezetője, Jean-Hervé Bradol márciusban megvádolta Oroszországot és Dagesztánt, hogy közük volt Erkel elrablásához. Eltűnése egy megfélemlítési kampány része, amelynek célja, hogy "elnémítsa azokat az embereket, akik még mindig beszélnek Csecsenföldről, ahol már egy évtizede rendkívüli mértékű bűncselekmény zajlik" - mondta. A moszkvai kormány visszautasította a vádat