Cseh tévéseket is elraboltak Irakban

Elrabolták a cseh közszolgálati televízió két munkatársát Irakban. Velük együtt már több mint negyven külföldi tűnt el az elmúlt egy hétben. Közben bejelentették ugyanakkor, hogy kiszabadult hét kínai és kilenc más nemzetiségű fogoly. A hónap kezdete óta az ismét fellángoló harcokban hetven amerikai katona esett el Irakban. Az amerikai hadsereg erősítést kért a Pentagontól.

Vasárnap délelőtt elraboltak két cseh állampolgárt Bagdatól tíz kilométerre északra. Ezt hétfőn közölte egy taxis társaság illetékese. A két csehet úton Jordánia fővárosa felé rabolták el vasárnap délelőtt, mintegy tíz kilométerre az iraki fővárostól - tette hozzá a taxis társaság illetékese, amelynek járművével utazott a két elrabolt személy.

A bagdadi cseh nagykövetség annyit közölt, hogy a két elrabolt cseh állampolgár a cseh közszolgálati televízió alkalmazottai. Maga a tv-csatorna Martin Kubal riporter és Petr Klima operatőr eltűnését jelentette be, azzal, hogy meg nem erősített hírek szerint elrabolták őket. A televízió - mondta el szóvivője - a cseh külügyminisztériumhoz fordult segítségért. A tárca ezt megerősítette, de továbbiakat nem közölt.

Az elmúlt napokban több más külföldi személyt is elraboltak Irakban. Az arab országban egy hete zajló, a szunnita és a síita közösség területeire egyaránt kiterjedő különösen heves harcokkal párhuzamosan már több mint negyven külföldit ejtettek túszul iraki felkelők. A két csehen kívül eltűnt tíz amerikai, hét kínai, három pakisztáni, két török, egy nepáli, egy indiai és egy fülöp-szigeteki, továbbá egy ismeretlen állampolgárságú gépkocsivezető. A foglyul ejtettek között van három japán, hét dél-koreai misszionárius és egy szíriai, valamint egy kelet-jeruzsálemi arab segélymunkás.

Hétfő este az al-Dzsazíra katari hírtelevízió meg nem nevezett orosz forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy elraboltak tizenegy orosz állampolgárt Bagdadban, akik egy orosz energiaipari vállalatnak dolgoznak Irakban. A televízió közlése szerint moszkvai tudósítójukat értesítette az emberrablásról az orosz vállalat, amelynél az elrablott személyek dolgoznak. Az al-Dzsazíra nem közölte, mikor történt az emberrablás. A név nélkül nyilatkozó moszkvai vállalati illetékes tájékoztatása szerint az orosz cég bagdadi irodájánál két iraki biztonsági őr az emberrablókkal folytatott tűzpárbaj során feltehetően életét vesztette.

Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint elengedték az Irakban vasárnap túszul ejtett hét kínai állampolgárt. A hét kínai munkás, akik közül a legfiatalabb 18, a legidősebb 49 éves, vasárnap érkezett Jordániából Irakba, és feltehetően a Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsa térségében rabolták el őket - jelentette egy Bagdadba akkreditált kínai diplomatára hivatkozva az Új Kína hírügynökség. Szun Pi-kannak, (Sun Bigan) Kína bagdadi nagykövetének tájékoztatása szerint a volt túszok egészségesek. Más források úgy tudják, hogy ketten közülük baleset következtében könnyebben megsérültek, de részleteket nem közöltek.

Korábban az Iszlám Papok Bizottsága nevű iraki szervezet - amely tárgyalásokat folytat az emberrablókkal a túszok szabadon bocsátásáról - már beszámolt kilenc másik túsz szabadulásáról. Muszanna Harisz, a szervezet szóvivője elmondta, vasárnap este vagy a hétfői nap folyamán visszanyerte szabadságát kilenc külföldi túsz, köztük pakisztániak és törökök.

Nem szabadult még ki viszont az a három japán túsz, akikről elrablóik csütörtökön hoztak nyilvánosságra videofelvételeket, azzal fenyegetőzve, hogy megölik őket, ha az Irakban állomásozó japán csapatok nem hagyják el az arab országot. Az ő sorsukról semmit sem tudunk - mondta a szóvivő.

Románia bagdadi nagykövete hétfőn közölte, hogy egy Irakban működő román biztonsági cég egy alkalmazottja meghalt, egy másik pedig megsérült Bagdad térségében iraki fegyveresek támadása következtében.

Ricardo Sanchez tábornok, az Irakban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka hétfőn bejelentette, hogy két amerikai katona, valamint hét ugyancsak amerikai polgári személy tűnt el Irakban. A tábornok tájékoztatása szerint a polgári személyek a Haliburton cég alkalmazottai. Az amerikai katonáknak egy konvojuk ellen végrehajtott támadás után veszett nyomuk. A tábornok, akit Washingtonból, a Pentagonban akkreditált újságírók kérdeztek Bagdadban, nem tudta megmondani, hogy az eltűnt amerikaiak életben vannak-e, vagy esetleg túszul ejtették őket.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK