A libanoni síita Hezbollah szélsőséges szervezet vált a palesztin felkelés és az izraeliek ellen irányuló merényletek fő pénzelőjévé - vélik izraeli hírszerzési források, a Palesztin Hatóság illetékesei és palesztin aktivisták egyaránt.

Az iráni és szíriai támogatottságú libanoni szervezet a palesztin felkelés 2000-es kezdete óta pénztámogatásai révén folyamatosan ott van a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges csoportok akciói mögött. A különböző csoportokat egy közös cél köti össze: Izrael megsemmisítése.

Bankátutalások, futárposták, pénzváltók útján érkeznek meg az összegek a kijelölt palesztin személyekhez - az izraeli hatóságok már több tucat embert tartóztattak le az infrastrukturális hálózatban való részvételért. Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét szintén tucatnyi merénylet finanszírozását tudja konkrétan Hezbollah-átutalásokhoz kötni.

Az utóbbi hónapokban a Hezbollah jelentős befolyásra tett szert az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű szélsőséges csoportban - sikerült szinte teljesen leválasztania azt Jasszer Arafat elnök Fatah mozgalmáról, és nagyobb összegek segítségével átszerveznie valamiféle gyorsan bevethető alakulattá. A Fatah a Palesztin Hatóság apadó költségvetése miatt nem volt képes magához kötni a csoportot, a Hezbollah azonban megbízhatóan küldözgette külföldről a juttatásokat.

Az al-Aksza nábluszi csoportjának egyik vezetője elárulta, hogy egy helyi sejt havi 1000 dollárt kaphat a libanoniaktól, merénylet elkövetése esetén pedig ez az összeg 10-15 ezer dollárra is felemelkedhet. Mint mondta, napi telefonos összeköttetésben állnak külföldi megbízóikkal.

Izraeli hírszerzési források szerint a Hezbollah külföldön képez ki támadások elkövetésére palesztin fegyvereseket, és élénk toborzó kampányt folytat az izraeli arabok között is.

A palesztin lakosság körében a Hezbollah nagy népszerűségnek örvend - 18 éve folytatott gerillaharcuk, valamint az a tény, hogy 2000-ben kivonulásra bírták az izraeli hadsereget Dél-Libanonból, egyfajta mintaként lebeg a szemük előtt. Ráadásul a libanoni szervezetnek más profilja is van: befolyásos politikai erő is, amely képviselőket delegál a libanoni parlamentbe, saját televízió-csatornát üzemeltet, és iskolákat, kórházakat tart fenn a rászorultaknak.

Ibrahim Bajram, az an-Nahár című bejrúti napilap szakértője szerint a Hezbollah palesztin területeken folyó tevékenységét az magyarázza, hogy a csoport célja az izraeli megszállás felszámolása, és e célért a térségben bárhol kész cselekedni, nemcsak Libanonban.