Elengedték az orosz és ukrán túszokat Irakban

Irakban kedden szabadon engedték az előző nap elrabolt három orosz és öt ukrán szakembert. Ezt munkaadójuk, az orosz Internergoszervisz cég képviselője közölte. Az orosz energetikai cég munkatársait hétfőn este rabolták el az irakiak. Az emberrablás hírét követően az orosz cégek megkezdték dolgozóik evakuálását, az első csoportot kedden szállítják haza. Időközben Franciaország is hazahívta állampolgárait Irakból.Ugyanakkor a síita felkelők túszul ejtettek négy olasz állampolgárt.

Irakban kedden szabadon engedték az előző nap elrabolt három orosz és öt ukrán szakembert - jelentette a BBC. Munkaadójuk, az orosz Internergoszervisz energetikai cég képviselője hozzátette: a szakembereket elrablóik akkor engedték el, amikor állampolgárságukra fény derült - írja az MTI.

Az áramellátás javításán dolgozó szakembereket hétfőn este rabolták el Bagdadban. A hír hallatán az orosz cégek megkezdték dolgozóiknak evakuálását Irakból, az első csoportot már kedden különrepülőgépen hazaszállítják.

Nem hivatalos adatok szerint Irakban jelenleg mintegy 550 orosz polgári szakember dolgozik. Közülük háromszázan a Bagdad közelében épülő Juszufíja hőerőmű építésében vesznek részt a Tyehpromekszport vállalattól. Az Interenergoszervisz több mint kétszáz alkalmazottja pedig az ország déli, illetve középső részén dolgozik szintén hőerőmű építésén.

40 külföldit raboltak el

Az utóbbi egy hétben több mint negyven külföldit raboltak el Irakban. Köztük három japánt, az ő sorsuk jelenleg ismeretlen. Fogvatatóik azzal fenyegették őket, hogy élve elégetik őket, ha Japán nem vonja ki 550 katonáját Irakból, de elrablásuk óta nem adnak hírt róluk. Hétfő reggel három cseh televízióst is elraboltak az irakiak.

A cseheken kívül eltűnt tíz amerikai, hét kínai, három pakisztáni, két török, egy nepáli, egy indiai és egy fülöp-szigeteki, továbbá egy ismeretlen állampolgárságú gépkocsivezető. A foglyul ejtettek között van három japán, hét dél-koreai misszionárius és egy szíriai, valamint egy kelet-jeruzsálemi arab segélymunkás. Ugyanakkor hétfőn azt is bejelentették, hogy kiszabadult hét kínai és kilenc más nemzetiségű fogoly.

Négy olaszt ejtettek túszul iraki lázadók a RAI olasz állami tv-csatorna helyszíni tudósítása szerint, amely a hivatalos cáfolatok ellenére megerősítette az olasz állampolgárok fogságba esését. A római külügyminisztérium kedden közölte, hogy valóban tudomása van egy amerikai biztonsági cég alkalmazásában álló olasz állampolgárok iraki eltűnéséről.

A négy olasz állampolgár egy amerikai - kereskedelmi és kormányépületek védelmére szakosodott -, Dts elnevezésű magántársaság biztonsági alkalmazottjaként tartózkodott Irakban, s került síita lázadók Arab tv-csatornák kedden képeket is mutattak az olasz túszokról, személyazonossági irataik bemutatásával.

A párizsi külügyminisztérium szóvivője kedden hivatalos ajánlásban tanácsolta valamennyi  Irakban tartózkodó franciának, hogy távozzék az országból. "Egyértelmű, hogy a helyzet romlik" - jelentette ki Hervé Ladsous. A szóvivő szerint jelenleg száznál kevesebb francia van Irakban, főként diplomaták, üzletemberek, újságírók. Franciaország kezdettől ellenezte az Irak ellen indított háborút, nem küldött csapatokat az amerikai irányítású katonai koalícióba - írja az MTI.

Újabb amerikai helikopter zuhant le

Lezuhant és kigyulladt egy Apache típusú amerikai helikopter Fallúdzsától 20 kilométerre keletre. Egyelőre nem ismert, hogy a szerencsétlenség hány áldozatot követelt. Szemtanúk szerint a helikoptert a földről találták el egy rakétával. A helyszínre vezényelt amerikai katonákat is fegyveresek támadták meg. Ugyancsak a Fallúdzsa és Bagdad közötti területen lőttek le vasárnap egy másik Apache helikoptert, amelynek két fős legénysége életét vesztette.

Erősítést kért az amerikai hadsereg

Újabb csapatok Irakba vezénylését kérte Donald Rumsfeld védelmi minisztertől John Abizaid tábornok, az amerikai középső parancsnokság (Centcom) vezetője. Katonai szakértők szerint ez 10 000 katona Irakba vezénylését jelentené. Egy magas rangú védelmi minisztériumi vezető szerint Donald Rumsfeld hamarosan dönt az ügyben.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK