A zimonyi klán védte Milosevicéktől Djindjicet

Belgrádi sajtóértesülések szerint Zoran Djindjic gyilkosai ellen folyó perben az egyik védett tanú azt állította szerdán, hogy Marko Milosevic, a volt jugoszláv államfő, Slobodan Milosevic fia meg akarta öletni a szerb miniszterelnököt, de a zimonyi klán a politikus védelmére kelt. A vallomásban az a meglepő, hogy pont a zimonyi klánt vádolják a szerb miniszterelnök meggyilkolásával.

Az általában jól értesült Beta belgrádi hírügynökség szerint a Djindjic-perben megjelent első védett tanú, Zoran Vukojevic Vuk azt állította tanúvallomásában - amely zárt ajtók mögött hangzott el -, hogy Marko Milosevic közvetlenül a rezsim bukása, 2000. október 5-e után ötmillió német márkát ajánlott fel a maffiának Zoran Djindjic meggyilkolásáért. Vuk szerint ezután Milorad Lukovic Legija, a vörössapkás néven elhíresült rettegett titkosszolgálati kommandó akkori parancsnoka a zimonyi klán embereiből megerősítette Djindjic biztonságát és oltalmát.

Vuk vallomása meglepő, hiszen a bíróság éppen a zimonyi klánt vádolja a tavaly március 12-én elkövetett merénylet megszervezésével és végrehajtásával, és a szökésben lévő Legiját tartja a gyilkosság értelmi szerzőjének. A védelemben részesülő tanú, Zoran Vukojevic Vuk a zimonyi klán alapítójának, Dusan Spasojevic Siptarnak volt a testőre.

A belgrádi sajtóban korábban gyakorta szerepelt az az állítás, amely szerint a rendszerváltás előtt Legija arról biztosította Djindjicet, hogy a vörössapkások - akik közül egyesek a diktatúra idején Milosevic parancsára gyilkolták a diktátor politikai ellenlábasait - a nép oldalára állnak. Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a zimonyi klán tagjai segédkeztek Milosevic kiadatásában a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Marko Milosevicet körözi az Interpol, miután a szerb hatóságok egy ellenzéki aktivista megveretésével vádolják. Pere egyhónapos szünet után éppen szerdán folytatódott a pozareváci bíróságon. Marko ismeretlen helyen tartózkodik, de az orosz és a szerbiai sajtó gyakorta cikkezett arról, hogy a volt államfő fia a Moszkva melletti Barvihában található villájában él, s ott van vele édesanyja, Mirjana Markovic is, aki ingatlanüzérkedés miatt ugyancsak nemzetközi körözés alatt áll.

KAPCSOLÓDÓ CIKK