Clintont és Blairt is tanúnak idézné Milosevic

Clinton volt amerikai elnököt, és Tony Blair brit miniszterelnököt is tanúként idézné a hágai nemzetközi bíróság ellene folyó perében Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök. Milosevic, aki maga látja el védelmét, szerdán nyújtotta át a tanúk listáját. A volt jugoszláv elnök több mint 1600 tanút szeretne kihallgatni, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök összeállította azon tanúk listáját, akiket saját védelmében szeretne kihallgatni a hágai nemzetközi bíróság ellen folyó pere során. A tanúk listája 1631 nevet tartalmaz, ez ötször több, mint ahány tanút a vád vonultatott fel.

Milosevic tanúlistáján olyan nevek szerepelnek, mint Bill Clinton volt amerikai elnök, vagy Tony Blair brit miniszterelnök, akik kulcsszerepet töltöttek be a Jugoszlávia elleni NATO hadjáratban, 1999-ben. Rajtuk kívül szerepel még Madeleine Allbright volt amerikai és Robin Cook volt brit külügyminiszter - írja a BBC News.

"A puszta tény, hogy ennyi nevet felsorolt, még nem jelenti azt, hogy a tanúk meg is jelennek majd" - jelentette ki Jim Ladale a nemzetközi bíróság szóvivője. A per június 6-án folytatódik, amikor a védelem, vagyis maga Milosevic igyekszik majd meggyőzni a bírákat arral, hogy nem igazak az ellene felhozott vádak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK