Magyar kém pere kezdődött Németországban

Egy magyar származású svéd állmapolgárt kémkedés miatt állítottak bíróság elé a németországi Koblenzben. K. Sándort azzal vádolják,  hogy a magyar katonai hírszerzés ügynökeként segítette fontos és szigorúan titkos amerikai katonai dokumentumok Magyarországra juttatását a hetvenes években.

Kémkedés miatt indult per szerdán K. Sándor magyar származású svéd állampolgár ellen Koblenzben. K. Sándor után éveken át nyomozott a német rendőrség, s idén februárban, a frankfurti repülőtéren fogta el; a vádlott azóta vizsgálati fogságban van.

A német államügyészség vádirata szerint a most 64 éves vádlott, aki 1956-ban emigrált Magyarországról Svédországba, már 1967-ben vállalta, hogy együttműködik az akkor még szocialista Magyarország titkosszolgálatával. 1975-től az amerikai katonai titkokat kelet-európai titkosszolgálatoknak kiszolgáltató Clyde Lee Conrad amerikai tiszthelyettes futáraként tevékenykedett.

Conrad őrmestert 1990-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték hazaárulás és ellenséges titkosszolgálati tevékenység vádjával. Ötvenévesen meghalt németországi börtönében. K. Sándor ellen hazaárulásban való bűnsegédi közreműködés a vád.

KAPCSOLÓDÓ CIKK