Nem olvasta fel beszédét a gyengélkedő pápa

A húsvéti megerőltető szertartások után orvosi tanácsra kímélő hivatalos programokat tart II. János Pál pápa. Szokásos szerdai általános kihallgatásán ezúttal még a katekizmust - keresztény tanítás - sem olvasta fel a Szent Péter téren összegyűlt sok ezernyi hívő és zarándok előtt.

A pápa orvosa azt tanácsolta a megromlott egészségű Karol Wojtylának - aki május 18-án tölti be 84. életévét -, hogy a kimerítő nagyheti szereplések után kímélje magát, ne végezzen semmi megterhelőt, például ne olvassa fel a katekizmust sem. Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő szerdán közölte, hogy a pápa "magánorvosa tanácsainak megfelelően a nagyhét nehéz feladatai után most nem olvas fel szövegeket az általános kihallgatáson". A szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy nincs semmiféle más változás az egyházfő hivatalos programjában.

II. János Pál ugyanakkor viszonylag jó fizikai állapotban jelent meg az audiencián, nyolc különböző nyelven is üdvözölte a híveket - igaz, kissé fáradt, alig kivehető hangon. Ezen kívül látszólag semmi sem utalt arra, hogy a húsvéti ünnepek kimerítették az egyházfőt, és állapota aggodalomra adna okot.

Az elmúlt hónapokban nem ez az első eset, hogy a pápa nem olvassa fel szövegét. II. János Pál trónra lépésének negyedszázados jubileuma alkalmából, tavaly októberben is több esetben eltekintett az előre megírt szövegének felolvasásától, és tavalyi szlovákiai látogatása során is hasonló volt a helyzet.

A szerdai általános kihallgatásra viszonylag jó időben, a Szent Péter téren került sor, közel 25 ezer hívő és kíváncsiskodó előtt, akiknek a húsvéti ünnepek elmúltával is szigorú biztonsági ellenőrzésen kellett átesniük, hogy bejussanak a bazilika előtti térre, ahol az utóbbi napokhoz hasonlóan szinte hemzsegtek az egyenruhás és civil rendőrök és csendőrök.