90 nappal tovább marad Irakban húszezer amerikai

A rendkívüli helyzet miatt három hónappal meghosszabbítják 20 ezer amerikai katona iraki szolgálatát. A most tovább maradók eredetileg egy évet töltöttek volna az egyre veszélyesebbé váló országban. Az elharapózó emeberrablások legújabb áldozata egy dán üzletember, akit Bászránál ejtettek foglyul. Közben a cseh kormány beismerte: nincsenek biznyítékaik, hogy életben vannak-e még a vasárnap elrabolt cseh újságírók.

Körülbelül 20 ezer amerikai katona kényszerül eredeti szolgálati idejénél három hónappal tovább maradni Irakban, a fokozódó harci cselekmények miatt. A síiták lázadása és a szunniták folyamatos támadásai következtében ebben a hónapban 90 amerikai katona vesztette életét.

A Dolnald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter által bejelentett döntés részben az Irakban szolgáló tartalékosokat és a Nemzeti Gárda tagjait érinti, akik eredetileg egy évig maradtak volna az arab országban. A döntéssel körülbelül 137 ezer amerikai katona marad az országban, még legalább kilencven napig, majd ha ez az idő letelt, más egységekkel pótolják a hazatérőket. "Az ország háborúban áll, és lehetőség szerint mindent meg kell tenni, hogy sikerrel járjunk" - idézte a CNN Rumsfeldet.

Az amerikai csapatok jelenleg több helyszínen is parázs csatákat vívnak, így a Bagdadtól délre és keletre aktív ellenállókkal, Nedzsefben a szélsőséges hitszónok, Moktada asz-Szadr síita követőivel valamint a fallúdzsai szunnita harcosokkal.

Eközben a leendő spanyol kormányfő, José Luis Rodríguez Zapatero megerősítette abbéli szándékát, hogy június 30-ával - hacsak nem kapnak ENSZ-felhatalmazást az iraki megszállók - visszahívják a koalíció spanyol egységeit.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK