Ismét bíróság előtt Berlusconi

Pénteken hosszas szünet után folytatódott az olasz miniszterelnök, Silvio Belusconi vesztegetési pere. A miniszterelnököt korábban az olasz parlament által elfogadott immunitási törvény védte, azonban a rendelkezést az olasz alkotmánybíróság januárban hatályon kívül helyezte. Berlusconit azzal vádolják, hogy a nyolcvanas években megvesztegetett egy bírót, hogy az vállalata javára döntsön egy privatizációs ügyben.

Hosszas szünet után tovább folytatódik Silvio Berlusconi olasz kormányfő vesztegetési pere. A Milánóban pénteken megkezdett meghallgatások várhatóan hónapokig is eltartanak majd. Az ügyészség három évig nyomozott a kormányfő ellen.

Berlusconit azzal vádolják, hogy a nyolcvanas években egy bíró megvesztegetésével akadályozta meg, hogy egy rivális cég kezébe kerüljön az állami tulajdonú SME élelmiszeripari cégcsoport. Az utóbbi tíz év során Berlusconi ellen több per folyt kétes üzleti ügyei miatt, azonban egyikben sem érték a miniszterelnököt a mostanihoz hasonló súlyosságú vádak.

"Az ítélet kedvező lesz számunkra. Nem félünk." - nyilatkozta a BBC Newsnak Noccolo Gheddini, Berlusconi ügyvédje. Gheddini ugyanakkor elismerte, hogy "nem túl pozitív dolog, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök ellen folyik per". A miniszterelnök tagadja a vádakat, véleménye szerint az ügy hátterében az olasz baloldal ellene indított rágalomhadjárata áll.

A per azért szünetelt egészen mostanáig, mert 2003 júniusában az olasz parlament olyan törvényt fogadott el, amelynek értelmében nem indítható per az öt legfőbb olasz közjogi méltóságot éppen betöltő személyek ellen. Az olasz alkotmánybíróság azonban januárban alkotmányellenesnek ítélte a törvényt, ezért Berlusconi mentelmi joga megszűnt.

Megfigyelők szerint a Berlusconi által irányított Forza Italia azért szavazta meg a törvényt, hogy a miniszterelnök kibújhasson a felelősségre vonás alól, és elodázzák a pert legalább addig, amíg Olaszország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK