Három napon át hallgatták meg az Európai Parlament (EP) bizottságai a csatlakozó tíz ország biztosjelöltjeit, köztük Balázs Péter magyar jelöltet. Az EP mind a tíz jelöltet jóváhagyta, bár néhányuk esetében igen komoly fenntartásokat fogalmaztak meg. Az értékelések őszintesége és nyíltsága ízelítőt ad abból, hogy mennyire más az Európai Parlament légköre, mint amit megszoktunk.

A tíz jelölt fél éven át egy régi tagország biztosa mellett fog dolgozni. Fél év múlva, az Európai Bizottság átalakítása után pedig önálló területet kapnak majd.

Balázs Péter a regionális fejlesztésért és az uniós alkotmányért felelős biztos mellett dolgozik majd. Az ő esetének különlegessége, hogy a francia biztos, aki mellett dolgozik majd, éppolyan új, mint ő maga, hiszen április 1-jén, a francia külügyminiszterré kinevezett Michel Barnier helyére érkezett.

Az EP értékelése dicséri Balázs ügyismeretét, és kiemeli, hogy nagy szükség lesz a tapasztalatára az új francia biztos mellett. Egyetlen kritikaként azt említik, hogy Balázs túl diplomatikus, de bíznak benne, hogy képes lesz az átmenetre a diplomáciából a politikába (a jelöltek többsége politikus, hazájában kormánytag volt, míg Balázs évtizede diplomataként dolgozik). Összességében elmondható, Balázs nagyon kedvező fogadtatásra talált.

Egyértelműen csalódást tükröz az értékelés a máltai Joe Borg, a szlovén Janez Potocnik, a ciprusi Markos Kyprianou és a szlovák Ján Figel esetében.

Joe Borg, a fejlesztési és segélyezési biztos mellé kerülő jelölt esetében a képviselők a témában való jártasságot,  szakértelmet hiányolták. "Ki kívánjuk fejezni, hogy az unió fejlesztési politikája olyan embert igényel, akiben a legmagasabb szintű hozzáértés, elkötelezettség és emberi minőség egyszerre van jelen", fogalmaz az értékelés.

Janez Potocnik, a Günter Verheugen bővítési biztos mellé kerülő jelölt esetében azt kifogásolták, hogy általános és felszínes válaszokat adott a kérdésekre. "Potocnik úr olykor nem volt felkészülve arra, hogy kritikus kérdésekben világos álláspontot foglaljon el, és válaszai így nem voltak meggyőzőek. Általában az ismert hivatalos álláspontot ismételte el ahelyett, hogy saját nézeteit világította volna meg." Bár Potocnik felkészültségét nem vonták kétségbe, felszólították, hogy mélyedjen el jobban ez Európai Parlament eljárási rendjében.

A ciprusi jelölt esetében kevésbé kritikus a jelentés, bár őt is elsősorban azért marasztalják el, mert nem vállalja a saját véleményét, és általánosságokban beszél. Markos Kyprianou a pénzügyi biztos mellett fog dolgozni.

A szlovák Ján Figelről azt írják a képviselők: a jelenlévők egybehangzó álláspontja szerint a jelölt válaszai olyan általánosak és minden mélységet nélkülözőek voltak, hogy képtelenség volt kihámozni belőle, hogy mit is gondol az információs társadalom ügyeiről és milyen biztos lesz belőle ezen a területen.

A többi jelöltről szóló értékelés egyértelműen pozitív. Kifejezetten lelkes a beszámoló a lett Sandra Kalniete, a lengyel Danuta Hübner és az észt Siim Kallas esetében.