Nem tartós a tűzszünet Fallúdzsában

Szórványos lövöldözés szakította meg csütörtökön a tűzszünetet az amerikai ostromgyűrűbe vont Fallúdzsában - jelentették újságírók a helyszínről. Kórházi források szerint öt iraki halt meg és három másik sebesült meg Fallúdzsában csütörtökön.

Előzőleg iraki lázadók kétszer is aknavetővel lőttek egy jordániai tábori kórházat Fallúdzsától keletre - közölte Brennan Byrne amerikai alezredes, aki a támadás részleteire nem tért ki. Elmondta, hogy az amerikai katonák szerdán egy titkos fegyverraktárat fedeztek fel, amelyben 200 rakétát és házi készítésű, Pepsi dobozokba rejtett robbanószerkezeteket találtak.

Csütörtökön az éjszaka beálltával az amerikai erők aknavetőkkel támadták a Bagdadtól nyugatra fekvő szunnita város több negyedét. Akárcsak előző éjjel, az amerikai harci gépek ismét lőtték a felkelőknek a városban lévő állásait. Byrne közölte: minden éjjel be kívánják vetni az AC 130 harci gépeket.

Amerikai katonai teherautók gúnyos üzeneteket és fülsiketítő zenét sugárzó hangszórókkal járják a városrészeket, ahol feltételezhetően lázadók rejtőztek el. "A tengerészgyalogosok napi huszonnégy órán át talpon vannak. Bújjatok ki a feleségetek szoknyája mögül és gyertek harcolni" - bömbölte az egyik hangszóró. Byrne szerint ezzel a módszerrel legkevesebb két fegyveres lázadót sikerült előcsalogatni és megsemmisíteni.

Nem szentségtelenítjük meg a mecsetet, de folyik a tisztogatás - közölte az amerikai katonatiszt. A Hadret Mohammedíja mecsetet, Fallúdzsa második legnagyobb mecsetét csütörtökön bombázták az amerikai erők, lerombolva a minaret csúcsát és az egyházi iskola épületét. Az amerikai katonai parancsnokság korábban figyelmeztetett: nem kíméli a mecseteket, ha a lázadók onnan támadnak az amerikai katonákra.

Kórházi források szerint a tűzszünet ellenére öt iraki halt meg és három másik sebesült meg Fallúdzsában csütörtökön. A dél-iraki Nedzsefben csütörtökön aknavetővel lőtték a spanyol katonák támaszpontját, de senki nem sebesült meg, anyagi kár sem keletkezett - közölte Carlos Herradon, az Irakban állomásozó mintegy 1300 fős spanyol egység szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK