Öt nap után mentettek ki tizenkét kínai bányászt

Öt napig volt a föld alatt tizenkét kínai bányász, miután víz tört be a bányába a nyugat-kínai Henan tartományban. A bányászok egy szárazon maradt tárnában vészelték át a vízbetörést. Bár Kína a világ egyik legnagyobb széntermelője, a bányák igen rossz állapotban vannak, a balesetek évente több ezer bányász életét követelik.

Öt nap után mentettek ki egy elárasztott bányából tizenkét kínai bányászt. A nyugat-kínai Henan tartomány Csaohua bányavidékén, az állami tulajdonban lévő Dzsegdzsou bányavállalat egyik bányáját még vasárnap öntötte el a víz.

A bányászok egy száraz tárnát találtak, így vészelték át az öt napot, amíg a mentőalakulatok kiszivattyúzták a vizet, és a felszínre hozták őket. A vízbetörést a kínai Sinhua hírügynökség szerint egy magánbányatársaság okozta, amikor alagutat fúrtak a Csaohua szénmedencében.

A BBC News szerint szokatlan, hogy kínai bányászok túléljenek egy ilyen katasztrófát. Kína a világ egyik vezető széntermelője, de a bányák általában igen elhanyagoltak, ezért gyakoriak a balesetek. 2003-ban összesen 7197 bányász halt meg üzemi balesetben Kínában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK