Sofőröket és henteseket várnak Hollandiába

Az új tagállamokból érkező gépkocsivezetők, vágóhídi hentesek, röntgenasszisztensek és folyami hajókon dolgozó matrózok jó eséllyel munkát kaphatnak Hollandiában az EU május elsejei bővítése után - jelentette be pénteken a holland munkavállalási központ.

Hollandia több más uniós tagállamhoz hasonlóan átmenetileg bezárta munkaerőpiacát az új tagállamok munkavállalói előtt. A munkaügyi központ azonban néhány szakmában kivételt biztosít: a hiányszakmákban gyorsított eljárással munkavállalási engedélyhez juttat külföldi munkavállalókat.

"Ezekre az állásokra nem könnyű holland alkalmazottat találni, ezért ezekben a szektorokban helyet talál magának az új tagállamokból érkező szakképzett munkaerő" - olvasható a hivatal közleményében.

Az engedélyre vonatkozó kérelem hivatali átfutási ideje maximum két hét. Egyelőre május elsejétől kezdődően három hónapig lesz érvényben ez az intézkedés, de a hivatal ezt meghosszabbíthatja.

Jelenleg mintegy 10 ezer kelet-európai dolgozik Hollandiában, hivatalos becslések szerint a határok megnyíltával az új tagállamokból érkező munkavállalók száma megkétszereződne.