A francia kormány nem tiltja meg teljesen a hagyományos iszlám fejkendő viselését a diákoknak - nyilatkozta az ország oktatási minisztere. A jövőben csak a feltűnő fejkendő vallási jelképek és öltözékek viselése lesz tilos - tette hozzá.

Nem az a cél, hogy teljesen kitiltsuk az iskolákból a fejkendőket és más vallási jelképeket és öltözeteket - nyilatkozta egy francia rádiónak Francois Fillon oktatási miniszter. Nem kell tiltani őket, amíg nem feltűnőek, hivalkodóak - tette hozzá.

A fejkendő és csador viselése heves vitát váltott ki Franciaországban, ahol Európa legnagyobb muzulmán közössége él. A vallási szimbólumokat és öltözékeket ősztől törvényileg tiltják ki az iskolákból.

A helyi muzulmán közösség a héten azt kérte a kormánytól, hogy a törvény alkalmazásakor az iskoláknak, tanároknak legyen mozgásterük, ne tiltson mereven minden vallási öltözéket. A francia muzulmán közösség vezetője pedig azt javasolta, hogy a fiatal lányoknak tanítsák meg, hogyan viseljék a csadort diszkrét fejkendőként - írja a BBC.