Csaknem hatezer szavazóhelyiség nyitott ki reggel hét órakor Szlovákiában, hogy az
arra jogosult 4 millió 170 ezer választópolgár megválassza a második fordulóba bejutott Vladimír Meciar és Ivan Gasparovic közül az ország következő köztársasági elnökét.

Szombaton szavaznak arról Szlovákiában, hogy a második fordulóba bejutott két jelölt közül ki legyen az ország köztársasági elnöke. A választások első fordulója előtt legesélyesebbként emlegetett Eduard Kukan jelenlegi külügyminiszter, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) jelöltje az első fordulóban a szavazatok 22,1 százalékát kapta, így nem jutott tovább.

Az első fordulóban 47,94 százalékos részvétel mellett Vladimír Meciar a szavazatok 32,73, Ivan Gasparovic pedig a szavazatok 22,28 százalékát kapta. A második fordulóban most szembekerülő két rivális jelölt közül az egyik akkor is elnyeri a legmagasabb közjogi méltóság posztját, ha a választásokon minden várakozásnál alacsonyabb lesz a részvétel, mivel a választás érvényessége nem függ a részvételtől. Elemzők Vladimír Meciar győzelmét jósolják, tekintettel a várható alacsony részvételre, amely neki kedvez a saját fegyelmezett választói táborának köszönhetően. A választóhelyiségek szombaton este 22 órakor zárnak, a hivatalos eredményt várhatóan vasárnap délben teszik közzé.

A kormánypártok az első forduló előtt nem tudtak megállapodni abban, hogy közös jelöltet indítsanak. A Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) Eduard Kukan külügyminisztert, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) pedig a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) támogatását is élvező Frantisek Mikloskót indította. A második fordulóba egyikük sem jutott be, még úgy se, hogy a negyedik kormánypárt, az Új Polgári Szövetség (ANO) jelöltje, Lubo Roman Kukan javára visszalépett a jelöléstől.
   
Nem szavaznak a kormány tagjai

A négypárti kormánykoalíció egyik jelöltet sem támogatja, a pártelnökök pedig nem mennek el szavazni - jelentette szombaton a Magyar Rádió tudósítója. A legfőbb közjogi méltóságok közül csak Rudolf Schuster, jelenleg hivatalban lévő államfő járul az urnákhoz, a kormányfő, a kormány tagjai, a parlament elnöke és MKP-s alelnöke ma nem mennek szavazni. A részvételről kora délutánig nem volt megbízható, országos adat.

A Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS), amelynek színeiben Vladimír Meciar kormányfő, Ivan Gasparovic pedig házelnök volt, 1992 és 1998 között volt hatalmon - kis megszakítással - Szlovákiában. Kormányzása idején az ország elszigetelődött, kimaradt az 1999. évi NATO-bővítés köréből, az Európai Unió pedig gyakran bírálta nacionalista megnyilvánulásoktól sem mentes, antidemokratikus politikai magatartása miatt. Meciar és Gasparovic útjai később kettéváltak.