Lerövidítik a kijárási tilalom idejét és amnesztiát kínálnak a fegyvereiket beszolgáltató ellenállóknak az iraki Fallúdzsát blokád alatt tartó amerikaiak. A koalíciós hadsereg állítja, nem indítanak újabb támadást, ha az összes nehézfegyvert beszolgáltatják a fallúdzsaiak. Az ellenállás vezetője, Moktada asz-Szadr radikális síita imám üdvözölte a spanyolok iraki kivonulásáról szóló híreket.

Lerövidítik a kijárási tilalmat, és szabad bejárást biztosítanak a humanitárius szervezeteknek az amerikai csapatok az iraki Fallúdzsában. Cserébe viszont azt kérik, hogy az összes nehézfegyvert szolgáltassák be nekik a városban rejtőzködő iraki ellenállók. Az ügyben napok óta folynak tárgyalások az amerikai hadsereg és a város vezetése között. Fallúdzsát több mint két hete tartják blokád alatt a koalíciós csapatok, mivel március végén négy amerikait öltek meg brutálisan a településen.

A nagy nehezen megszületett megegyezés szerint biztosítják a kórházakhoz való jobb hozzáférést, amnesztiát adnak a fegyvereiket beszolgáltató személyeknek, emellett két órával csökkentik a kijárási tilalmat, rendszeres közös őrjáratokat szerveznek az amerikai katonák és a helyi hatóságok részvételével, továbbá segítenek megreformálni a helyi rendőrséget, hogy képesek legyen felszámolni a külföldi harcosok, a bűnözők és drogfogyasztók csoportjait. A koalíciós erők szóvivője szerint a hadsereg nem indít újabb támadásokat, ha beszolgáltatják a városban található valamennyi nehézfegyvert - írja a BBC News.

Kérdéses azonban, hogy az iraki város polgári vezetése képes-e kordában tartani a városban rejtőző fegyvereseket. Mint közölték, a település lakosságának körülbelül 20 százaléka fölött nincs hatalmuk.

Üdvözli a spanyol kivonulást a síita vezér

A városban és a környékén folyó harcokban több száz polgári személy vesztette életét. Fallúdzsában alig több, mint egy hete van ingatag tűzszünet, amelyet időnként egy-egy kisebb összecsapás szakít meg. Fallúdzsa az úgynevezett szunnita háromszögben fekszik, ahol április elejéig a leghevesebb ellenállást tanúsították az amerikaiak vezette megszálló erők ellen az irakiak. Április eleje óta azonban a Bagdadtól délre fekvő területeken is fegyveresekkel kell szembenézniük a koalíciós erőknek, mivel a síiták egyik szélsőséges vezetője lázadást szított.

Az iraki hatóságok és az amerikai katonaság által is nagy erőkkel keresett síita hitszónok, Moktada asz-Szadr hétfőn üdvözölte a hétvégén hivatalába beiktatott spanyol miniszterelnök döntését, miszerint a lehető leghamarabb kivonják a spanyol katonákat Irakból. Asz-Szadr egyúttal arra kérte az Irakot megszálló koalícióban részt vevő országok polgárait, gyakoroljanak nyomást kormányaikra, hogy a spanyolokhoz hasonló döntést hozzanak.

A heves harcokban csak áprilisban 100 amerikai katona esett el, a hétvégén meghalt 12 emberrel együtt 704 főre emelkedett az amerikai hadsereg iraki veszteséglistája.