Annyira megrázott a stutthofi, Gdansk melletti volt náci koncentrációs tábor látványa egy német férfit, hogy nem akart visszatérni szülőhazájába. A fiatalembert kitoloncolták Lengyelországból, de ő nem hajlandő tudomásul venni a döntést.

A berlini illetőségű, 24 esztendős Ludwig K. egy 12 fős kirándulócsoporttal érkezett a múlt héten Lengyelországba. Gdansk látnivalóinak megtekintése után a csoport ellátogatott a balti-tengeri lengyel kikötőváros közelében lévő stutthofi (Sztutowo) egykori koncentrációs táborba is.

A láger megtekintése közben, és az ott lezajlott borzalmakról hallva Ludwig K. szabályos sokkot kapott. Közölte, hogy nem akar visszatérni hazájába, és nem akarja, hogy bármilyen köze legyen Németországhoz. Eldobta személyi okmányait is.

A csoport szombaton visszautazott Németországba, de Ludwig K. egyedül egy gdanski szállodában maradt. A személyzet értesítette a rendőrséget, hogy a férfi öngyilkosságra készül. A kiérkező rendőrök őrizetbe vették, majd egy szakorvos megvizsgálta, és megállapította, hogy nem kell kórházba vinni.

Ludwig K.-t a gdanski hatóságok az ottani német konzulátussal egyeztetve - amely ideiglenes igazolvánnyal látta el őt - végül kitoloncolták az országból, bár ő az erre vonatkozó döntést nem volt hajlandó aláírni.