Terrorista kapcsolatok miatt bíróság elé állítják a korzikai szeparatista mozgalom egyik vezető személyiségét. Jean-Guy Talamonit azzal vádolják, hogy pénzalapokat teremtett a korzikai szeparatista mozgalom terrorakcióihoz. Talamoni tagadja, hogy köze lenne a sziget elszakadásáért a francia hatóságokat és ingatlantulajdonosokat támadó szervezethez.

Bíróság elé állítják a korzikai szeparatista mozgalom egyik vezéralakját, Jean-Guy Talamonit. A Franciaországhoz tartozó sziget elszakadásáért küzdő politikai párt, a Nemzeti Unió elnökét azzal vádolják, hogy pénzalapokat teremtett a korzikai szélsőséges szeparatisták terrorakcióihoz. Talamonit múlt héten pénteken vették őrizetbe, de vasárnap szabadon engedték, ugyanakkor hétfőn vádat emeltek ellene.

Talamonit azzal a vádolják, hogy zsarolással szerzett pénzt a vezető francia utazási irodától, a Nouvelles Frontiers-től. A hatóságok szerint Talamoni a '90-es évek folyamán nyaralók elleni terrortámadásokkal fenyegette meg az utazási irodát, és arra kényszerítette a Nouvelles Frontiers-t, hogy drága hirdetéseket vásároljon a korzikai szeparatisták lapjában, az U Ribumbuban.

A hirdetésekből befolyt összegből Talamoni aztán a korzikai szélsőségeseknek a francia hatóságok, illetve a francia ingatlantulajdonosok ellen irányuló terrorakcióit pénzelte. Talamoni tagadja az ellene felhozott vádakat - írja a BBC News.

A politikus letartóztatására a korzikai szeparatisták dühödt tüntetésekkel reagáltak. A sziget északi részén fekvő Bastia városában a francia rendőrség könnygázt vetett be a tömeg ellen. Korzika továbbra is kedvelt turistacélpont, annak ellenére, hogy a szigeten az utóbbi években ismét fellángolt az erőszak.

A francia kormányzat a korzikai függetlenségi mozgalommal kapcsolatos tervei egyelőre ismeretlenek: tavaly Párizs autonómiát ajánlott a szigetnek, azonban az erről rendezett népszavazáson a korzikaiak elutasították a központi kormányzat tervezetét.