A jordán király lemondta találkozóját Bush elnökkel

Lemondta szerdára tervezett washingtoni találkozóját George Bush amerikai elnökkel II. Abdalláh jordániai király, mert kérdésessé vált az Egyesült Államok elkötelezettsége a közel-keleti békefolyamat iránt - derül ki egy ammáni közleményből. A két fél megbeszélését május első hetére tették át.

A washingtoni Fehér Házban megerősítették, hogy a találkozót elnapolták, de ennek okaként a közel-keleti térségben zajló újabb fejleményeket nevezték meg. A jordániai közlemény szerint a megbeszélést azért halasztották el, hogy az amerikai kormányzat illetékeseivel tisztázhassák a békefolyamatra vonatkozó álláspontot, különös tekintettel a palesztin területek jövőjére a legutóbbi amerikai nyilatkozatok után.

Az arab világban éles bírálatokkal illették az amerikai kormányzatot, miután Bush a múlt héten támogatásáról biztosította Ariel Saron izraeli kormányfő tervét, amely a palesztin területekről részleges izraeli kivonulást helyez kilátásba, de egyszersmind magában foglalja több ottani zsidó telep bővítését is. Az arabok dühét fokozta, hogy egy izraeli helikopterről a hét végén agyonlőtték a szélsőséges palesztin Hamász szervezet vezetőjét.

Jordániát a mérsékelt arab államok között tartják számon, amely jó viszonyt ápol az Egyesült Államokkal is. A jelentős arányban palesztin lakosság mindazonáltal azt várja, hogy kapcsolatait a király az arab pozíciók javítására, illetve a palesztinok számára kedvező állásfoglalások elősegítésére használja fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK