Honduras is kivonul Irakból

Honduras is a lehető leghamarabb kivonja csapatait Irakból. Ezt a hondurasi elnök jelentette be hétfőn. A hondurasi katonák - a guatemalaiakkal és az el salvadoriakkal együtt - az iraki spanyol kontingens parancsnoksága alatt állnak. Az amerikai elnök közben telefonon fejezte ki sajnálatát a csapatkivonásról szóló spanyol döntés miatt Zapatero kormányfőnek.

A spanyol kivonulással párhuzamosan Honduras is kivonja csapatait Irakból, "a lehető legrövidebb időn belül" - jelentette be Ricardo Maduro elnök. Maduro szerint a döntés előtt egyeztettek az iraki koalíció tagjaival és más baráti államokkal. A hondurasi csapatok eredetileg július 1-ig maradtak volna Irakban.

A hondurasi hadsereg 370 katonája a spanyolokkal együtt Nedzsefben és térségében teljesít szolgálatot, a salvadori és a guatemalai csapatokkal együtt. A hérom állam iraki kontingense nagyban függ a spanyoloktól, egyrészt, mert spanyol parancsnokság alatt állnak, másrészt, mert jelentős logisztikai támogatást kapnak tőlük. El Salvador és Guatemala ugyanakkor még nem jelezte esetleges kivonulási szándékát.

George Bush amerikai elnök öt perces telefonbeszélgetést folytatott Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnökkel, melyben sajnálatát fejezte ki az " udvariatlan spanyol akció" miatt - jelentette be a Fehér Ház. Spanyolország eközben igyekszik megnyugtatni szövetségeseit, hogy nem hagyja őket cserben, ezért Miguel Angel Moratinos, újonnan kinevezett külügyminiszter diplomáciai körútra indult.

A spanyol védelmi miniszter szerint a csapatkivonás kevesebb mint két hónapig tart majd, és katonák a biztonságos és gyors hazajuttatása érdekében kiküldtek egy 190 fős egységet Irakba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK