Megkezdődött a parlamenti választás Indiában

Megkezdődtek kedden Indiában a parlamenti választások, amelyek öt szakaszban csaknem május közepéig tartanak majd. A világ legnagyobb népességű demokráciájában több mint 670 millió választó dönthet az 545 képviselői hely sorsáról. Már kedden várhatóan több mint 175 millióan adják le szavazatukat 1103 jelöltre.

Az előzetes elemzések szerint a jelenleg kormányzó hindu nacionalistáknak (Bháratíja Dzsanata Párt) reményük van arra, hogy megőrizzék eddigi fölényüket. A közvélemény-kutatások többsége azt sejteti, hogy az Atal Bihari Vádzspaji vezette hinduista jobboldal még javít is öt évvel ezelőtti eredményén, bár így sem éri el az abszolút többséget a törvényhozásban, ezért koalíciókötésre kényszerül a nagy regionális pártokkal.

A függetlenség 1947-es elnyerése után 45 éven át kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus további visszaesésre számíthat. A 33 éves Rahul Gandhi a nagy múltú politikuscsalád immár negyedik nemzedékét képviselve száll sorompóba a parlamenti mandátumért.

1996 óta ez már a negyedik választás Indiában. A voksolást a kormány korábbra hozta, hogy kihasználhassa a gazdasági fellendülésben és a Pakisztánnal szembeni enyhülő viszonyban rejlő kedvező lehetőségeket.

A választás május 13-án ér véget az eredmények kihirdetésével.