Párizs kiutasított egy fundamentalista imámot

Azonnali hatállyal kitoloncoltak kedden Franciaországból egy imámot, aki nyilvánosan azt hirdette, hogy a nők nem egyenrangúak a férfiakkal, és a Korán előírásai szerint tettlegesen is megfenyíthetők.

Az algériai állampolgárságú Abdel-Káder Buzján imám a Lyon melletti Vénissieux mecsetében több ízben fejtette ki fundamentalista nézeteit, legutóbb viszont a Lyon Mag folyóiratban érvelt a többnejűség és a nők bántalmazásának joga mellett. Hangoztatta, hogy a Korán szerint mindez törvényes, és mint hozzáfűzte, üdvös lenne, ha az egész világ a muzulmán hitet követné.

Az imámmal készült interjú közfelháborodást keltett, a vénissieux-i polgármester közleményben tudatta, hogy a köztársasági alapeszményekkel ellentétes nézetek nyilvános hirdetése miatt feljelentést tesz a vallási elöljáró ellen.

Több társadalmi szervezet is élesen reagált a női méltóságot sértő állásfoglalás publikálása miatt. Az igazságügy-miniszter keddi rádiónyilatkozatában jelezte, hogy jogi eljárást kezdeményez az ügyben.

Dominique de Villepin belügyminiszter az általános felzúdulás nyomán kedden elrendelte az imám haladéktalan kitoloncolását. Döntésének bejelentésekor hangsúlyozta, a kormány a közrend védelmében nem tűrheti el az Emberi Jogok Deklarációjában megfogalmazott elvekkel ellentétes eszmék nyilvános terjesztését.