Gombnyomással szavazhat a sok százmillió indiai

Kedden megkezdődött az összesen három hétig tartó indiai választások első szakasza. A világ legnagyobb demokratikus országában a 675 millió indiai választópolgár elektronikusan szavazhat. Az elektronikus szerkezeteket a legtávolabbi zugokba helikopterekkel, elefántokkal és ökrösszekerekkel juttatták el. Az exit-poll felmérések szerint eddig az Atal Bihari Vádzspaji miniszterelnök által vezetett hindu nacionalisták vezetnek az ellenzéki Indiai Nemzeti Kongresszus előtt, amelynek vezetője Sonia Gandhi, a híres politikusdinasztia negyedik generációjából.

India választókerületeinek negyedében zajlott le kedden a szavazás, amely összesen négy fázisban, egészen május 10-ig tart. A hatalmas országban ugyanis nem lehet megszervezni, hogy egyszerre voksoljanak. Eredményhirdetés május 13-ra várható, amikor kiderül, hogy kik jutottak be az 543 fős parlamentbe, és hogy mely pártok alkothatnak kormányt.

Az ország választási rendszere Nagy-Britanniáéhoz hasonlítható: az országot 543 választókerületre osztották, és csak egyéni képviselőjelöltekre lehet szavazni, mivel lista nincsen. A választás egyfordulós, és az a jelölt nyer, aki relatíve a legtöbb szavazatot kapja, tehát nem szükséges abszolút többség elérése.

A szavazások első szakaszában (amely Észak-Indiát érintette) 50-55 százalékos volt a részvétel, ez valamivel alacsonyabb az öt évvel ezelőttinél, amikor 60 százalékos volt. A megfigyelők a nagy meleget és a szürke kampányt hibáztatják, hogy kevesebben mentek el, mint múltkor.

Az exit-poll felmérések szerint az Atal Bihari Vádzspaji miniszterelnök által vezetett hindu nacionalisták vezetnek az ellenzéki Indiai Nemzeti Kongresszus előtt, amelynek vezetője Sonia Gandhi, a híres politikusdinasztia negyedik generációjából. A közvélemény-kutatások többsége is azt sejteti, hogy a Vádzspaji vezette hinduista jobboldal még javít is öt évvel ezelőtti eredményén, bár így sem éri el az abszolút többséget a törvényhozásban, ezért koalíciókötésre kényszerül a nagy regionális pártokkal.

Az elektronikus szerkezeteket, amelyek segítségével szavazhatnak az indiaiak, többek között helikopterekkel, elefántokkal és ökrösszekerekkel szállították, hogy eljuttassák azokat a 700 ezer szavazókörbe, még az ország legtávolabbi szegleteibe is. Annak ellenére, hogy az első beszámolók néhány apró hibáról tudósítottak, úgy tűnik, a modern szerkezetek jól működtek az egész voksolás alatt.

A megfigyelők szerint a választás alapvetően békés volt néhány erőszakos incidenstől eltekintve. A rendre kétmillió biztonsági ember vigyáz az egész választás ideje alatt. Ennek ellenére legalább 15-en vesztették életüket néhány elszigetelt összecsapásban és merényletben. Az előző, 1999-es választásokon ennél jóval többen, több százan haltak meg erőszakos cselekmények miatt. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK