Bíróság elé állítanák a romaverő bolgár rendőröket

Az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordult egy európai roma jogvédő szervezet. A bolgár hatóságok ugyanis nem foglalkoztak annak a két roma férfinak a panaszával, akiket  - állításuk szerint - civil ruhás nyomozók megvertek, majd autójuk csomagtartójába tuszkoltak. A két roma férfit lopás gyanúja miatt vonták felelősségre a rendőrök.

Újra a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordult az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) egy bulgáriai rendőri bántalmazás ügyében. A még 2001-ben történt ügyben három színesfémlopással gyanúsított fiatal roma férfit bántalmaztak civil ruhás nyomozók, majd a rendőrautó csomagtartójában szállították őket a kapitányságra, ahol rasszista megjegyzések közepette folytatódott a vallatás. Egy nap múlva kiengedték őket. A bírósági orvos szakértői jelentés megerősítette, hogy sérüléseik a rendőrök ütéseiből származnak.

A három férfi egy helyi alapítvány segítségével panaszt nyújtott be a szófiai katonai ügyészségre, amely azonban megtagadta a nyomozást, mondván: a rendőri erő alkalmazása az adott esetben törvényes volt. Későbbi a bolgár főállamügyészhez benyújtott panaszt is elutasították.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság legutóbb egy hónapja hozott ítéletet egy ügyben, amely során két roma férfit lőttek agyon bolgár rendőrök. A bíróság akkori ítéletében azért is elmarasztalta a bolgár államot, mert a hatóságok nem tettek meg mindent  annak kiderítésére, hogy rasszista attitűdök szerepet játszottak-e az ügyben.

Roma Sajtóközpont

KAPCSOLÓDÓ CIKK