Robbanóanyagot szállítottak az észak-koreai vonatok

Az észak-koreai kormány tagadja, hogy 3000 ember halt meg a csütörtöki vonatbalesetben. Állítják: 54 ember vesztette életét és 1200-nál többen sérültek meg. A szerencsétlenség miatt 1850 lakás teljesen megsemmisült - derül ki a hivatalos észak-koreai adatokból, melyeket a Vöröskereszt rendelkezésére bocsátottak. A korábbi hírekkel ellentétben a vonatok robbanóanyagot és nem kőolajat, illetve cseppfolyósított földgázt szállítottak.

Több száz halottja lehet a kínai határ közelében történt vasúti szerencsétlenségnek Észak-Koreában - erről tájékoztatták phenjani illetékesek pénteken David Slinn brit nagykövetet. Az észak-koreai tisztségviselők azt is elmondták a brit diplomatának és az Európai Unió más, Phenjanban állomásozó nagyköveteinek, hogy több ezerre tehető a sebesültek száma. Sokan a robbanásban összedőlt épületek romjai között rekedhettek. A Vöröskereszt korábbi jelentése még 54 haléálos áldozatról és 1200-nál több sérültről számolt be. Az első dél-koreai sajtójelentések arról írtak, hogy 3000 halott és sérült áldozata is lehet a tragédiának.

1850 lakás teljesen megsemmisült Rjongcshon város központja közelében, ahol az első jelentések csütörtökön két tehervonat ütközött össze, a BBC News azonban phenjani forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az egyik szerelvény két dinamitot szállító kocsija egy áram altt lévő nagyfeszültségű elektromos vezetékkel érintkezett, és ez okozta a robbanást.

John Sparrow, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) regionális küldötte azt is elmondta, hogy robbanóanyagot és nem kőolajat, illetve cseppfolyósított földgázt szállítottak az előző nap balesetet szenvedett észak-koreai vonatok. A jelenlegi ismeretek szerint a bányászatban használt robbanóanyagokhoz hasonló anyagokat szállítottak a csütörtökön Rjongcshon város állomásánál összeütközött vonatszerelvények. Ezt az információt a vöröskereszt észak-koreai munkatársaitól kapta John Sparrow. A berobbant szállítmányról szóló hírek egyelőre ellentmondásosak.

Forrás: BBC Online
A BBC műholdas fotója

A robbanás után keletkezett tüzet 18 órával a tragédia után sem sikerült eloltani. A BBC brit televízió olyan műholdfelvételeket mutatott be pénteken, amelyek 18 órával a hatalmas robbanás után készültek a vasúti szerencsétlenség helyszínéről, és amelyeken még ennyi idő elteltével is az látszik, hogy hatalmas füstfelhők gomolyognak az észak-koreai Rjongcshon város felett.

Az ütközés előtt kilenc órával az állomáson áthaladt Kim Dzsong-Il észak-koreai vezető, aki Kínában tartózkodott, ahol országa atomprogramjáról tárgyalt.

Észak-Korea pénteken hivatalosan is segítséget kért a nemzetközi közösségtől a vonatrobbanás következményeinek kezeléséhez. Az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásával foglalkozó hivatala (OCHA) szerint a helyi képviselőjük péntek délután kapta meg a phenjani kormány felkérését a katasztrófa következményeinek enyhítésében való segítségnyújtásra. Az ENSZ-hatóság a kért segítség mibenlétét nem részletezte.

[origo]

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK