Segélyeket ajánl a külföld Észak-Koreának

Az ENSZ, az Európai Unió és az Egyesült Államok is segítséget ajánlott fel pénteken Észak-Koreának a pusztító vasúti katasztrófa következményeinek enyhítéséhez.

Fred Eckhard ENSZ-szóvivő humanitárius, valamint pénzügyi támogatást ajánlott fel Phenjannak, és Kofi Annan főtitkár nevében részvétét nyilvánította az észak-koreai vezetésnek. Az ENSZ egy szakértői csoportja szombaton a helyszínen tájékozódik a szükségletekről.

Az Európai Bizottság 200 ezer euró értékű gyorssegélyt ajánlott fel. Egy brüsszeli közlemény szerint gyógyszereket, kötszereket, fertőtlenítőszereket és sátrakat juttatnak el sürgősen a katasztrófa helyszínére. Az Európai Unió segélyszervezeteinek képviselői ugyancsak szombaton tájékozódnak a helyszínen a segélyigényekről.

Az Egyesült Államok is kész segíteni Észak-Koreának, jóllehet a két ország súlyos vitában áll Phenjan feltételezett atomprogramja miatt. Richard Boucher, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője szerint tanulmányozzák, hogy van-e szükség és lehetőség segélyek eljuttatására. "Az Egyesült Államok már a múltban is nyújtott emberiességi segélyt Észak-Koreának, és nincs semmi különösebb akadálya egy esetleges újabb segítségnek sem" - mondta a szóvivő.