Gyorshajtásért büntették a hadgyakorlatozó tankot

Gyorshajtás miatt 21 euróra - mintegy 5300 forintra - büntette a stájerországi közlekedésrendészet az osztrák hadsereg egyik páncélozott harcjárművének vezetőjét, mert a katona a 30 milliméteres gépágyúval is felszerelt járművel lakott területen 15 km/h-val túllépte a megengedett sebességet.

A Neue Kronen Zeitung című osztrák bulvárlap beszámolója szerint a 25 tonnás harcjármű, amely egyébként 8 főnyi egység szállítására alkalmas, azon a hadgyakorlaton vett részt, amelyen terrorista fenyegetés elleni feladatokat is gyakoroltak a hadsereg, a rendőrség és a csendőrség együttműködésében.

A több mint 12 ezer katona részvételével tartott hadgyakorlat utolsó napján a páncélozott harcjármű St. Michaelen át hajtott célja felé, amikor a közlekedés-rendészet egyik csendőre kézi radarjával "bemérte" az óránként 65 kilométeres sebességgel száguldó acélkocsit. Az Ulan típusú páncélozott harcjármű egyébként 70 km/h maximális sebességgel tud haladni.

Gerhard Schweiger alezredes, az osztrák hadsereg szóvivője az osztrák napilapnak sietett hangsúlyozni, hogy a hadsereg is érdekelt a közlekedési szabályok betartásában, s elmondta, hogy a harcjármű vezetője a saját zsebéből fizette ki a helyszíni bírságot.