Heinz Fischer nyerte az osztrák elnökválasztást

A nem hivatalos eredmények szerint Heinz Fischer szociáldemokrata parlamenti elnök nyerte a vasárnapi ausztriai elnökválasztást. Ő és riválisa, a néppárti Benita Ferrero-Waldner, is tisztességesnek nevezte a kampányt.

A televízió nyilvánossága előtt gratulált a vasárnapi osztrák elnökválasztás vesztese Heinz Fischer megválasztott osztrák elnöknek. Benita Ferrero-Waldner külügyminiszter, aki a kormánykoalíció fő erejét biztosító Osztrák Néppárt (ÖVP) jelöltjeként indult az elnökválasztáson, közölte, hogy tisztességesnek tartja a választási kampányt, és gratulált a győztesnek, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SPÖ) jelöltjének.

Fischer, aki összességében fairnak minősítette a választási kampányt, mindenekelőtt azt emelte ki, hogy politikai irányultságtól függetlenül minden osztrák köztársasági elnökeként akar dolgozni.

A még nem hivatalos végeredmények szerint Fischer a szavazatok 52,41 százalékát szerezte meg, míg ellenfele 47,59 százalékos eredményt ért el. Fischer Bécsben elsöprő fölényt ért el, az osztrák fővárosban a szavazatok több mint 65 százalékát szerezte meg. A belügyminisztérium adatai szerint a több mint 6 millió osztrák választópolgárból közel 4,3 milliónyian mentek el szavazni, a választási részvételi arány így valamivel magasabb volt, mint 70 százalék.

Az osztrák szociáldemokraták vezetői örömmel üdvözölték Fischer választási győzelmét. Alfred Gusenbauer pártelnök szerint Fischer megválasztása "emlékeztető jelzés" a néppárti Wolfgang Schüssel vezette kormánykoalíciónak is, míg Michael Hdupl szociáldemokrata bécsi főpolgármester szerint az eredmény arra utal, hogy nincs már többsége Ausztriában a néppárti-szabadságpárti koalíciónak.

Wolfgang Schüssel kancellár büszkeségét hangoztatta a néppárti jelölttel kapcsolatban annak ellenére, hogy Ferrero-Waldner alulmaradt az ellenzéki jelölttel szemben. Egyik helyettese cáfolta, hogy a választás közvetlenül összefüggésbe hozható lenne a szövetségi belpolitikai élettel, mert mint mondta, az elnökválasztáson személyiségek közül választottak a szavazók.

A kisebbik koalíciós erő, a szabadságpárt (FPÖ) vezetői között volt olyan, aki ismételten azt hangoztatta, hogy meg kellene szüntetni az államelnöki funkciót Ausztriában, mert a kabinet egy-egy minisztere 6 hónapos váltásokkal kiválóan el tudná látni a köztársasági elnök feladatát.