Nincs tervbe véve Jasszer Arafat palesztin vezető azonnali megölése, közölte az izraeli kormányfőhelyettes vasárnap, miután az Egyesült Államok bírálta Ariel Saron izraeli kormányfő minapi kijelentését, hogy nem tekinti kötelezőnek magára nézve azt az ígéretét, hogy nem árt Arafatnak.

"(Saron) csak megismételt egy általános elvi hozzáállást Arafattal, s azzal a mentelmi joggal kapcsolatban, amelyet a palesztin vezető magának tulajdonít" - mondta Ehud Olmert kormányfőhelyettes, a miniszterelnök egyik bizalmasa az izraeli katonai rádiónak nyilatkozva. 

Saron kijelentése bírálatot váltott ki Simon Pereszből, az izraeli ellenzéki Munkapárt vezetőjéből. Szerinte hiba volt a fenyegetés, mert ennek hatására Arafat körül tömörülnek a palesztinok, az amerikaiak pedig erőteljesebben védik a palesztin vezető immunitását. "Tudjuk, hogy nagyon komoly viták vannak a palesztinok között Arafattal kapcsolatban, de tisztelik vezetőjüket, és felvállalják az ügyét" - mondta Peresz.

Saron kijelentése felháborította a palesztinokat, és az Egyesült Államok mellett bírálatot váltott ki  az Arab Ligából, Oroszországból és Németországból is. Ahmed Korei palesztin kormányfő azt mondta: "Ilyen bűncselekmény végérvényesen véget vetne a béke iránti reményeknek, és a vaktában tomboló erőszak új fejezetét nyitná meg". A palesztin kormány Washingtont is felelőssé teszi Arafat sérthetetlenségéért. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának és a külföldi kormányoknak is cselekedniük kellene Saron fenyegetéseivel szemben - mondta Korei, azzal vádolva az Egyesült Államokat, hogy a konfliktusban Izrael oldalán áll. Palesztin kormánykörök szerint Saron azzal, hogy felmondta Arafat megkímélésének szavatolását, a nemzetközi reakciókat akarta kipuhatolni, mielőtt cselekedne.

Naszif Hitti, az Arab Liga párizsi nagykövete a francia közszolgálati rádiónak nyilatkozva azt mondta: Saron kijelentése "ismét teljesen nyílt háborús helyzetet" teremtett a Közel-Keleten.